Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sedvanligt rekord för julhandeln

Annons

Det blev ett nytt försäljningsrekord i julhandeln i fjol. Därmed återställdes ordningen efter 2012 - det första året på 17 år som det inte slogs något rekord.

Vår prognos inför december låg på en försäljningsökning på 1,5 procent, så även den slogs, säger Carin Blom, analytiker på HUI Research.

En avgörande faktor för rekordet var enligt henne att hushållen under hösten blivit allt mer optimistiska, både avseende den egna ekonomin och Sveriges ekonomi.

2012 var det en varselvåg som drog in precis innan den viktigaste delen av julhandeln skulle dra i gång. I år kom det i stället en del positiva signaler vilket gjorde skillnad, säger Carin Blom.

Detaljhandelns omsättning ökade i december med 2,1 procent jämfört med samma månad i fjol, mätt i löpande priser. I fasta priser och kalenderkorrigerat var ökningen 1,8 procent, visar siffror från Statistiska centralbyrån och HUI Research.

Sällanköpsvaruhandeln ökade med 3 procent i löpande priser. Dagligvaruhandeln ökade med 0,9 procent.

Helåret 2013 landade på en tillväxt om 1,9 procent för den totala detaljhandeln.

Carin Blom tror att den positiva trenden har goda förutsättningar att fortsätta under 2014. Det så kallade supervalåret kan bli en bidragande faktor, helt enkelt eftersom det ligger i politikernas intresse att utmåla framtiden i ljusa färger.

Vår prognos ligger på en ökning på 3 procent på helåret, och då börjar vi komma upp på nivån som var före finanskrisen.

Begagnathandeln via nätet ökade under fjärde kvartalet, enligt begagnatbarometern från Blocket och HUI Research.

Ökningen var drygt fem procent, och trist väder anges som en förklaring. Fler har stannat inne, rensat förråden och surfat på nätet. Inredning, mode och båtar var de starkaste kategorierna, medan sport och fritid utvecklades svagt.

Mer läsning

Annons