Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SEC utreder Madoffs jättebedrägeri

Annons

USA:s finansinspektion SEC kommer att inleda en internutredning om varför man inte tidigare upptäckt Bernard Madoffs omfattande bedrägeri trots varningssignaler under närmare ett decennium.

SEC har fått trovärdiga och specifika anklagelser om Madoffs ekonomiska oegentligheter sedan åtminstone 1999. SEC:s personal har upprepade gånger uppmärksammats, men kommissionen har aldrig rekommenderats att agera, säger SEC-ordföranden Christopher Cox i ett uttalande.

Bernard Madoff, etablerad rådgivare på Wall Street och tidigare styrelseledamot i Nasdaqbörsen, greps i fredags misstänkt för vad som kan vara det största bedrägeriet i USA:s historia. Den 70-årige Madoff ska ha svindlat bort motsvarande 50 miljarder dollar. Ett bedrägeri som skakar finansinstitutioner världen runt.

"Jag är allvarligt bekymrad, över vad som tycks vara åtskilliga misstag under minst ett decennium, för att grundligt utreda dessa anklagelser", säger Cox.

Cox uppger att han beordrat en fullständigt och omedelbar granskning av anklagelserna mot Madoff och hans bolag.

Madoff försökte på tisdagen skarpa ihop vänner och släktingar som kan garantera hans borgen för att han ska slippa fängelse.

I New York har Madoff, som greps i förra veckan, inte ännu lyckats möta villkoren för borgen på tio miljoner dollar, motsvarande 80 miljoner kronor, enligt domstolshandlingarna. Han måste hitta ytterligare tre undertecknare för att garantera borgen.

Om han inte kan möta kraven, kan åklagaren kräva att han fängslas, i väntan på rättegång. Domstolsförhandlingar om borgen har skjutits upp och är nu utsatta till onsdagen.

Madoff riskerar 20 års fängelse och maximalt fem miljoner dollar i böter om han döms.

Åklagarkontoret i New York, där åtalet mot Madoff hanteras, har upprättat en hemsida för investerare som kan ha drabbats. Även en telefonlinje för investerare har upprättats till FBI.

Investerare ombeds också att samla ihop alla dokument som har med investeringar hos Madoff att göra och kontrollera uppgifter mot hemsidan samt mot andra som satts upp av finansinspektionen, SEC.

Advokater är oroade över att många av de finansiella uttalanden som Madoffs bolag skickat till kunder inte har varit riktiga och att det kommer att ta månader att gå igenom pappren.

Mer läsning

Annons