Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp i backen

Termometern visar bara några få minusgrader och solen står högt på himlen, när vi tidigt en eftermiddag ger oss iväg till backen.
Att åka skidor och bräda är väldigt populärt, för att inte
tala om roligt!

Annons

Runt hundratalet personer befinner sig i Åsbacken. De tappra åkarna består till större delen av ungdomar, men när det är helg söker sig även barnfamiljer hit. På vardagkvällarna fylls backen till stor del av träningsgrupper och på lovet väntas både folk från orten och utifrån söka sig hit.

INTE SÅ FARLIGT
Ofta hörs folk säga att det är livsfarligt att åka bräda. Skräckexempel med personer som bryter ben och armar går från mun till mun varje säsong. Efter att ha pratat med Henrik Halén, som är pistvakt, verkar det trots allt inte alltid vara så grova skador det handlar om.
De flesta olyckorna resulterar i smågrejer som stukningar. Benbrott, armbrott och hjärnskakningar förekommer också, säger han.
Det värsta med att ramla ordentligt, är att man kan bli åkrädd efteråt, säger Maria Berg som är slalominstruktör i Friluftsfrämjandet.
Enligt henne sker de flesta olyckorna i samband med hopp och skadorna är sällan allvarligare än stukade handleder.
- Under mina tjugo år som instruktör har det aldrig skett några större olyckor, säger hon.

NYA TRENDER
De gamla hederliga slalomskidorna är fortfarande populärast i backen enligt Henrik. Snowboarden hade sin storhetstid under många år men har nu ställts på hyllan.
Eftersom det blir färre och färre brädåkare, kan man nog säga att
snowboarden är ute, säger Henrik Halén.
Slalomskidorna är dock inte ensamma i backen. För några år sedan introducerades snowblades (korta skidor), vilka har fått många användare. Speciellt ungdomar har fastnat för trenden.
Utifrån hur mycket som hyrs ut så ligger blades före brädan, berättar Henrik.
Har du aldrig varit i backen förr håller samtliga med om att du ska börja med slalom. Att lära sig åka ger balans som kan vara bra när du fortsätter med andra don. Däremot går det snabbare att lära sig åka snowboard än slalom.
Är du sugen på att lära dig åka snowblades skall du inte låta dig ge upp för att det är svårt till en början.
Det är alltid krångligt när man byter. Man måste göra på andra sätt för att hitta balans och styrning. När det väl sitter är det lätt att åka, säger Henrik. Nina johansson

UNG

Mer läsning

Annons