Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se när snöskotern drar ut vattenledningen över isen – nu ska Salteå få bra dricksvatten

Just nu läggs en fyra kilometer lång slang ut på Storsjöns is.
Det handlar om ett annorlunda projekt som ska säkra vattentillgången för boende i Salteå.

Tanken är att ledningen ska föra med sig vatten från Bålsjös nyrenoverade vattenverk till Salteå.

När isen smälter i vår kommer ledningen att sjunka ner och lägga sig på botten.

I dag har brunnen i Salteå kapacitetsbrist, Vattnet innehåller dessutom fluorider i för hög koncentration som därför måste filtreras bort, något som både är förhållandevis dyrt och arbetskrävande.

– Huvudorsaken är ändå att vi har kapacitetsbrist på vattnet i Salteå sommartid, säger ingenjör Lennart Wedin.

I Salteå berörs ett 15-tal fastigheter och ett jordbruk av investeringen. I runda tal ska 70 personer, exklusive sommarboende, få bättre vatten i framtiden.

Att transportera vattnet från Bålsjö till Salteå ger både bättre kvalité och blir billigare, trots att investeringen kostar 850 000 kronor.

Rent praktiskt drar kommunen med hjälp av snöskoter ut vattenledningen från ett antal trummor med 400 meterlånga ledningar som sedan kopplas samman.

– Vi ska också gräva ner en del på land så någon gång i maj kanske vi är färdiga.

En gång tidigare har samma lösning gjorts i området. För tio år sedan drogs en vattenledning på detta sätt från Skog till Gallsäter.

Under tiden som slangen ligger öppet ute på sjöns is uppmanas skoteråkare och andra att ta hänsyn till vattenledningen, som är utmärkt med snökäppar.