Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se landsbygden som en resurs, inte en belastning

I den biobaserade ekonomin är det landsbygden som är lösningen på de utmaningar som vårt samhälle står inför.

Annons

”Landsbygden dör”, ”En utarmad landsbygd”, ”Bygdens siste bonde” – ja, så låter tyvärr ofta rubrikerna om svenskt lantbruk och landsbygd. Men det finns också framtidstro. I LRF Ungdomen vet vi nämligen att framtiden finns på landsbygden.

Under den senaste tiden har man börjat prata allt mer om den biobaserade ekonomin. Den biobaserade ekonomin innebär att vårt samhälle ställer om från ett samhälle vars tillväxt och utveckling centrerats kring den fossila oljan, till ett samhälle som bygger på produkter från jord och skog. Där mat, drivmedel, tyger, byggmaterial och kemikalier är framtagna med råvaror från åker och skog i stället för med hjälp av fossil olja, kol eller naturgas.

I den biobaserade ekonomin är det landsbygden och de gröna näringarna som är lösningen på de utmaningar som vårt samhälle står inför som till exempel klimatförändringar, urbanisering, ökad arbetslöshet och en allt större påfrestning på våra naturresurser.

En omställning till ett biobaserat samhälle kräver insatser från politiker på alla nivåer. Men det vi behöver är stöttning – inte stöd. Vi vill inte bygga våra företag och verksamheter på kortsiktiga pengar från staten. Vi vill att våra politiker skapar förutsättningar för oss att vara långsiktigt konkurrenskraftiga och lönsamma företagare som står på egna ben. Detta kräver lagar och regler som inte hämmar våra företags utveckling och tillväxt, och det kräver ett långsiktigt tänk som sträcker sig förbi nästa mandatperiod. Det kräver politiker som ser landsbygden och lantbruket som den resurs vi faktiskt är istället för den belastning som vissa tycks se oss som.

Vi är oerhört stolta över att vara verksamma i en näring som ska ta vårt samhälle in i framtiden. Tro på oss och ge oss schyssta, långsiktiga spelregler så ska vi se till att förse Sverige med bra och säker mat, nya jobb, ökade skatteintäkter och hållbart producerad energi. Det är LRF Ungdomens vallöfte detta supervalår.

Kristina Yngwe

Riksordförande LRF Ungdomen

Terese Eidenmark

Ordförande LRF Ungdomen Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons