Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se hit – här finns det goda jobbmöjligheter under 2016

Kock, socialsekreterare eller bilmekaniker.
Arbetsförmedlingen i har presenterat en rapport som belyser de yrken där jobbmöjligheterna är bäst under det kommande året.

Arbetsförmedlingen har pekat ut ett antal branscher där det finns särskilt goda möjligheter till jobb under 2016. Inte minst handlar det om vård- och läraryrken, där det sedan tidigare råder brist på personal.

Andra yrken som man kan sikta in sig på är bland annat bilmekaniker, kock, socialsekreterare och servitör.

Läs också: Här är yrkena att satsa på – om fem år

– Gymnasieexamen, körkort, servicekänsla, villighet att pendla, eller vara beredd att jobba på kvällar och/eller helger är några faktorer som gör att du står starkare i konkurrensen på länets arbetsmarknad säger Per Renström, chef vid Arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik, i ett pressmeddelande.

Och konkurrensen den hårdnar, konstaterar myndigheten. Kompetenskraven på arbetsmarknaden ökar – samtidigt som vi är inne i en lågkonjunktur. Detta leder till att det blir hård konkurrens om jobben med lägre kunskapskrav, vilket i sin tur leder till att det blir svårare för unga att ta sig in på arbetsmarknaden.

Läs också: Miljoner satsas på arbetslösa ungdomar i Kramfors

– Ett vanligt grundkrav från arbetsgivarna är gymnasieutbildning, därför ökar man sina jobbchanser genom att ha slutfört gymnasieutbildningen. Körkort är en annan efterfrågad merit, liksom goda kunskaper i svenska säger Agneta Tjernström, utredare vid Arbetsförmedlingen.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobil? Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.