Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se den största supermånen sedan 2008 – och skicka in dina bilder till oss

För drygt en månad sedan hade man chansen att se en så kallad supermåne, en fullmåne när den är som närmast jorden. Enligt TT är nattens måne den största vi har fått se i Sverige sedan 2008. Här kan du skicka in dina bilder till oss – eller titta på bilder som andra läsare skickat in!

Annons

Enligt TT är månen som störst vid 22.50, men den är mest dramatisk när månen stiger upp. Månen steg upp mellan 15 och 16 i Västernorrland. TT skriver också att om man missar nattens måne, måste man vänta till 2026 för att få se en lika stor igen.

Fakta halo

Flera läsare har under kvällen skickat in bilder på månen med en så kallad halo runt om. Halo kallas de optiska fenomen i form av färgade eller ofärgade ringar, bågar, pelare eller ljusa fläckar runt solen och ibland månen. Dessa fenomen uppstår genom ljusets brytning och reflektion i iskristaller, som svävar i atmosfären. Ordet härstammar från grekiskan och betyder cirkel.

Källa: SMHI

2017: Se supermånen på första advent – skicka in dina bilder på himlafenomenet

2016: Spektakulära scener väntas – skicka in dina bilder på supermånen

2014: Supermånen - snart på himlen igen