Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SDU återigen utan ungdomsbidrag

Annons

Sverigedemokraternas ungdomsförbund får inga pengar av Ungdomsstyrelsen i år heller.

En demokratisk skandal, säger ordföranden Gustaf Kasselstrand och talar om "ett politiskt ställningstagande mot oss".

Det är tredje gången SDU får avslag. Däremot får alla andra politiska ungdomsförbund bidrag runt miljonen.

Avslaget motiveras med att organisationen har brister i den demokratiska uppbyggnaden. Det handlar om att SDU inte har antagit lokala stadgar enligt det regelverk som styr bidragsfördelningen, enligt Ungdomsstyrelsen.

Men vi ser att de är på god väg, säger enhetschef Fredrik Wikström till TT.

TT: Vad är problemet med stadgarna?

Bidraget ska gå till barn och ungdomars organisering på lokal nivå. Det är just på den lokala nivån som det måste finnas ett inflytande. Men om man bara följer riksförbundets centrala stadgar så är de inte antagna i demokratisk ordning, säger Wikström.

Gustav Kasselstrand, förbundsordförande för SDU, ser beslutet som en politisk krigsförklaring mot ungdomsförbundet.

Det här är en demokratisk skandal. Vi har haft en dialog med Ungdomsstyrelsen och stämt av minsta lilla detalj i ansökan innan vi skickade in den, säger han till TT.

Kasselstrand berättar att SDU omarbetat de lokala stadgarna sedan förra avslaget.

Vi har ändrat stadgarna för att gå Ungdomsstyrelsen till mötes, för att vara på den säkra sidan. Detta är ett politiskt ställningstagande mot oss. Redan på förhand verkar de ha bestämt att de inte bifaller vår ansökan, säger Kasselstrand.

Pengarna hade varit viktiga för ungdomsförbundets arbete under valåret, konstaterar han.

Ungdomsstyrelsen har fördelat 258,5 miljoner kronor på 213 organisationer. Totalt har myndigheten handlagt över 250 ansökningar.

En majoritet av de politiska ungdomsförbunden växte 2012 jämfört med ett år tidigare - alla utom Grön ungdom och Liberala ungdomsförbundet, visar siffror från Ungdomsstyrelsen. Moderata ungdomsförbundet (MUF) fortsätter att vara överlägset störst med 11 181 medlemmar 2012 - det kan jämföras med 5 773 medlemmar 2007. Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) är näst störst, tätt följt av Ung Pirat som återigen har börjat växa snabbt.

Utöver barn- och ungdomsorganisationer har pengar fördelats till etniska organisationer, kvinnors organisering och organisationer för hbtq-personer. Ansökningar från organisationer inom hbtq-området har ökat medan något färre ansökningar har inkommit från andra organisationer.

Mer läsning

Annons