Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnar Modo efter fem säsonger och ett SM-guld: ”Har inte alltid haft föreningen bakom sig”

Det blev totalt fem säsonger och ett SM-guld för Modos tidigare tränare Mikael Nilsson som nu lämnar uppdraget. ”Det har varit fem jätteroliga år”, säger han själv när han summerar tiden i klubben.

Annons

TV-klippet: Se hela intervjun med Mikael Nilsson.

Han var helt färsk inom damhockeyn när han hösten 2011 hoppade på utmaningen att träna Modo i Riksserien – och det blev succé direkt. Laget med Nilsson i spetsen slutade tvåa i serien, men avslutade med att gå hela vägen och ta hem klubbens första SM-guld.

– Vi startade då med i princip ett helt nytt lag. Det var som ett blankt papper och många unga tjejer som var väldigt tränings villiga, men att det skulle bli ett guld det hade man aldrig kunnat tänka sig, säger Nilsson som tycker att han utvecklats mycket själv under åren som tränare för Modo dam.

– Att träna tjejer var någonting helt nytt och jag har fått lära mig otroligt mycket. Jag tycker att jag har blivit bättre på att lyssna och mer ödmjuk i min roll som ledare. Samtidigt har jag jobbat mer med video/analyser med laget och jag tycker att det gett mig otroligt mycket att få ha tränat dessa tjejer. Det har varit fem jätteroliga år.

Mikael Nilsson

Efter guldsäsongen följde sedan en säsong där man vann serien, men åkte ut i semifinal. Året därpå, säsongen 2013/2014, tog man sig återigen till SM-final, men fick tillslut se sig besegrade av Linköping som vann med 3-2 efter förlängning. Därefter har det blivit ytterligare en semifinalförlust och så avslutningsvis, för Nilsson, årets snöpliga kvartsfinalförlust– där AIK vann det tredje och avgörande mötet efter straffläggning.

– Man kan väl, kort och gott, säga att vi är och varit seriens sämsta lag när det kommer till straffar. Vi har förlorat otroligt många slutspelsmatcher på straffar och förlängning . I år kändes det otroligt försmädligt att vi ledde med 1-0 i straffläggningen borta mot AIK men tappade det. Det var tufft.

Mikael Nilsson under kvartsfinalen mellan Modo och AIK i Riksserien 2016.

Men nu ser alltså Nilssons tid i Modos damlag ut att vara över, i alla fall tillsvidare. För att fortsätta att jobba vidare med laget är något han är öppen för, även om han under den kommande säsongen inte vill finnas tillgänglig på samma sätt.

– Vi får se om de vill att jag ska hjälpa till något. Jag kommer inte vilja låsa upp mig på tider, men eftersom jag varit här i fem år så vet jag var det skulle behövas lite stöttning och vart man skulle göra nytta. Sen vet jag inte om de kanske är rädda att plocka in mig om jag skulle ha ett finger med lite för mycket, men jag känner inte riktigt så.

– Jag vet hur tjejerna fungerar i olika roller och stadier i utvecklingen och i hockeygymnasiet, där tror jag att man skulle kunna göra mycket.

Skulle du kunna tänka dig att gå tillbaka och jobba med landslaget? Kanske som ny förbundskapten?

– Nja, nu är det ju Leif Boork som sitter där men det är klart att jag inte hade sagt nej, det ska jag inte sticka under stol med. Men jag tror att många anser att jag är för obekväm, jag har jobbat hårt för att damerna ska få det bättre. Inte bara i Modo utan mot förbundet också.

På vilket sätt?

– Jag gillar inte när det är orättvisa och jag tycker att det är för mycket sådant. Jag förstår inte riktigt hur man tänker i alla lägen när det gäller att visa uppskattning gentemot tjejer som idrottar. Det finns otroligt mycket att jobba med där.

Mycket har hänt sedan Nilsson klev in i båset 2011, både med Modos damlag och med damhockeyn i stort – och man tar ständigt kliv framåt. Det börjar dessutom bli allt fler av klubbarna som satsar mer på sina tjejer. Dock finns det fortfarande mer att göra och Nilsson tror att man från Modos håll måste börja med att integrera damlaget ännu mer i den stora verksamheten.

– Ska Modo hänga med måste föreningen engagera sig mer i tjejerna och visa att man är stolta över att ha ett damlag. Damerna måste få vara med och visa upp sig mer, det har inte varit bra under dessa år.

Borde man titta mer på Luleå Hockey, som började sin storsatsning i fjol?

– Ja, Luleå visar verkligen att damlaget har ett värde. De har tagit det ett steg längre och fler klubbar är på gång. Det är viktigt att man känner att man har föreningen bakom sig, vilket man inte känt här alla gånger.

Framöver väntar nu ytterligare ett par månader med försäsongför Modos damlag innan en ny säsong av Riksserien drar igång. En säsong därNilsson tror att det kan bära hur långt som helst och där ingen motståndare gårsäker. Enligt uppgift till allehanda blir det Jens Öhman som tar över som tränare, och Nilsson avslutar med att skicka en liten hälsning.

– Det är bara att använda sin kunskap. Han vet och har varit med tjejerna tidigare. När han kommer in i det kommer det att bli bra. Han har ett bra material att arbeta med och är själv en duktig tränare som kommer att ta detta lag långt i vinter, det är jag helt övertygad om.

Mer läsning