Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD vill lägga ner sjukhuset i Sollefteå

Sverigedemokraterna i Västernorrland har ett radikalt grepp för att vinna röster och ta sig in i landstinget.
Partiet går till val på att lägga ner Sollefteå sjukhus.

I april meddelade SD att man storsatsar på landstinget. Målet är att bli vågmästare precis som i riksdagen.

Mindre än två veckor före valet har partiet inte redovisat vad man vill, åtminstone inte i Ångermanland.

Mats Hellhoff, kriminalinspektör från Sundsvall, toppar landstingslistan för Sverigedemokraterna i Västernorrland. Han hänvisar till resursbrist.

Muntliga frågor på telefon vill han inte svara på. Men i ett mejlsvar förklarar han så här vilka de viktigaste frågorna är som han tänker driva i landstinget:

"Våra tre mest prioriterade frågor är att ge personalen inom vården rätt till heltid, inrätta äldrevårdcentraler och att stärka primärvårdtillgängligheten i glesbygden. Vårt huvudsakliga fokus är att koncentrera alla tillgängliga resurser till vården."

På nästa fråga om Sverigedemokraterna är beredda att höja landstingsskatten för att klara sjukvården kommer så klargörandet om Sollefteå.

"I första hand vill vi omprioritera alla tillgängliga resurser till vården. Genom att till exempel lägga ned Sollefteå sjukhus så kan vi frigöra resurser till att stärka vårdkvalitén i hela länet. I andra hand är vi öppna för att se över skatteläget", uppger Mats Hellhoff.

Taktiskt betyder det här att SD knappast raggar röster i Ådalen. Desto mer kan de vinna i Medelpad där partiet är starkare.

Även andra politiker och vissa läkare i Sundsvall pläderar för att Sollefteå är ett sjukhus för mycket i länet.

Mats Hellhoff påpekar att SD var snubblande nära landstinget i förra valet. Några dussin röster fattades. Nu hoppas man nå mellan 4-7 mandat i fullmäktige.

"Vi är beredda att samarbeta med alla invalda partier i landstingsfullmäktige som på allvar väljer att prioritera sjukvården före allting annat", uppger han.