Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD vill förbjuda tiggeri i Kramfors – får avslag: "Stör inte ordningen"

Sverigedemokraternas Sara Seppälä skrev en motion om att förbjuda tiggeri på tolv platser i Kramfors kommun. Men kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår nu att motionen ska avslås.

I motionen som inlämnades i höstas föreslås förbud mot tiggeri i Kramfors centrum samt i centrala delarna av Bollstabruk, Nyland, Frånö, Ullånger, Lunde, Docksta, Lugnvik, Klockestrand, Nordingrå, Mjällom och Sandslån. Man vill ha förbudet inskrivet i kommunens ordningsstadga. Förbudet skulle dock inte gälla vid lån av pengar från bekanta, insamlingar med tillstånd för välgörande ändamål och liknande.

Läs också: Susanne Sjöstedt: SD:s självspelande piano

Kommunstyrelsens AU rekommenderar dock kommunfullmäktige att avslå motionen.

– Vi menar att det här handlar om en passiv insamling som inte stör ordningen. Sedan är den fria rörligheten en grundprincip inom EU, säger Jan Sahlén (S), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens AU.

I SD-motionen står också att tiggare kan vara närgångna så att ordningen störs. I AU:s underlag för beslut framhålls att "närgånghet" hos polisen hamnar under kategorin ofredande, men att statistiken över sådana anmälda brott i Kramfors inte pekar på någon uppseendeväckande förändring på senare år.

I övrigt påpekas att det i svensk lagstiftning inte finns något förbud mot tiggeri. Motionen hänvisar till ett beslut om förbud mot tiggeri i Sala kommun. AU skriver att detta beslut upphävdes av länsstyrelsen i Västmanland, bland annat för att ett tiggeriföbud inte var motiverat med hänsyn till ordning och säkerhet på offentlig plats.

För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.

■■ Äntligen! Nu finns Allehandas nya app ute. Ladda ner den till Iphone eller Android.