Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD vill förbjuda tiggeri i Kramfors – får avslag: "Stör inte ordningen"

Sverigedemokraternas Sara Seppälä skrev en motion om att förbjuda tiggeri på tolv platser i Kramfors kommun. Men kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår nu att motionen ska avslås.

Annons

I motionen som inlämnades i höstas föreslås förbud mot tiggeri i Kramfors centrum samt i centrala delarna av Bollstabruk, Nyland, Frånö, Ullånger, Lunde, Docksta, Lugnvik, Klockestrand, Nordingrå, Mjällom och Sandslån. Man vill ha förbudet inskrivet i kommunens ordningsstadga. Förbudet skulle dock inte gälla vid lån av pengar från bekanta, insamlingar med tillstånd för välgörande ändamål och liknande.

Läs också: Susanne Sjöstedt: SD:s självspelande piano

Kommunstyrelsens AU rekommenderar dock kommunfullmäktige att avslå motionen.

– Vi menar att det här handlar om en passiv insamling som inte stör ordningen. Sedan är den fria rörligheten en grundprincip inom EU, säger Jan Sahlén (S), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens AU.

I SD-motionen står också att tiggare kan vara närgångna så att ordningen störs. I AU:s underlag för beslut framhålls att "närgånghet" hos polisen hamnar under kategorin ofredande, men att statistiken över sådana anmälda brott i Kramfors inte pekar på någon uppseendeväckande förändring på senare år.

I övrigt påpekas att det i svensk lagstiftning inte finns något förbud mot tiggeri. Motionen hänvisar till ett beslut om förbud mot tiggeri i Sala kommun. AU skriver att detta beslut upphävdes av länsstyrelsen i Västmanland, bland annat för att ett tiggeriföbud inte var motiverat med hänsyn till ordning och säkerhet på offentlig plats.

För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.

■■ Äntligen! Nu finns Allehandas nya app ute. Ladda ner den till Iphone eller Android.