Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD: Våldtäkt "muslimsk straffmetod"

Annons

Sverigedemokraternas viceordförande i Karlskrona skrev på Facebook: "våldtäkt är djupt rotat i islamsk kultur". Ett uttalande som inte är rasism utan fakta, enligt Jimmie Åkessons pressekreterare.

Det står i Koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna. Det är en muslimsk straffmetod, säger Linus Bylund till Blekinge Läns Tidning.

Dumheter menar Jan Hjärpe, islamolog vid Lunds universitet:

Det står inget sådant i Koranen.

På frågan var det står svarar Bylund enligt BLT:

Det vet jag inte riktigt. Jag vet inte exakt vad som står i Koranen, men det är belagt att det är så.

Bylund säger till TT att han blivit felciterad av BLT:s reporter:

Jag sade att det var naivt att tro att det här inte förekommer i muslimska länder som straff. Om det sedan står i Koranen är jag helt ointresserad av, säger han och berättar att han inte har läst Koranen.

Bylund poängterar att SD:s viceordförande i Karlskrona har uttryckt sig "olämpligt", men står fortfarande fast vid att våldtäkt skulle vara en muslimsk straffmetod.

Det finns ju exempel på att människor använder våldtäkt som straffmetod och hävdar att det är för att de följer sharia. Sedan får du intervjua dem avseende om det är korrekt eller inte, säger han.

TT: Vilka exempel är det?

Det kan vi höras om.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund tycker att uttalandet är tragiskt.

Det bottnar i okunskap och ska väl signalera något avståndstagande mot människor med en annan religion. Jag tar naturligtvis bestämt avstånd från den typen av uttalande, säger Hägglund.

Statsminister Fredrik Reinfeldt reagerar också på Bylund uttalande:

Det är ett exempel på det vi- och dom-tänkande som präglar väldigt mycket av SD:s retorik. Vi får väl se om han blir föremål för uteslutning nu.

I ett annat Facebookinlägg ska Sverigedemokraternas viceordförande i Karlskrona också ha svarat ja på frågan om man bör ha ett totalstopp för invandrare från muslimska länder.

Det är inte ett svar som partiet ställer sig bakom. Det är hans egen åsikt, men ibland har våra medlemmar generellt svårt att skilja mellan att vara politiker och allmänna tyckare, säger Bylund till tidningen.

Bylund anser inte att viceordförandens inlägg på Facebook är att betrakta som ett offentligt uttalande. Han tycker inte heller att inläggets innehåll ger uttryck för rasism.

Att säga att muslimer är si eller så är inte snyggt, säger han och fortsätter: Det är inte rasism. Det är olämpligt, men jag förstår inte vad det har med rasism att göra? Islam kommer aldrig att bli en ras, det är ett värdesystem, en ideologi.

Enligt Bylund är det nu upp till medlemsmötet att avgöra huruvida det uttalandet ska granskas enligt partiets nolltolerans mot rasism.

Partiets medlemsutskott kommer att ta upp det inlägg på Facebook som SD:s viceordförande i Karlskrona gjorde bland annat om att "våldtäkt är djupt rotat i islamsk kultur".

Medlemsutskottet har själv tagit initiativ till det i dag. Man kommer att ta upp en diskussion om hur man ska gå vidare med frågan vid sitt möte 16 januari, säger SD:s informationsekreterare Henrik Gustafsson till TT.

Mer läsning

Annons