Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sd:s ende fullmäktigeledamot slutar

Sverigedemokraternas förstanamn i Sollefteå, Gösta Karlsson, är inte längre önskvärd i partiet.

I tisdags fick han ett sms från distriktsstyrelsen som förklarade att de inte längre har förtroende för honom.

– Jag slutar, jag vill inte representera ett parti som behandlar någon så här, säger Karlsson.

Bakgrunden är enligt Karlsson en tvist om partiets medlemslistor. Gösta Karlsson har i flera år försökt få distriktsstyrelsen att lämna ut medlemslistorna för Sollefteå kommun. Han har inte fått ut dem och så sent som för några dagar sedan ställde han ett ultimatum.

– Jag sa att om jag inte fick ut listorna inom några veckor så skulle jag sluta, berättar Karlsson.

Det blev inga listor, istället fick han ett sms undertecknat partistyrelsen, där de förklarade att partiet inte längre har något förtroende för Karlsson och att de uppmanar honom att omgående avsäga sig uppdragen för partiet.

– Jag har velat ha listorna för att kunna bilda en kommunförening här i Sollefteå. Det vore bra att ha en grupp där vi kan diskutera politiken. Men jag har fått den ena bortförklaringen efter den andra men aldrig fått några listor, säger Karlsson.

– Om vi inte har någon förening går partistödet till Sundsvall istället för till Sollefteå, och det tycker jag är fel. Det enda jag kan tänka mig är att distriktet inte vill ha någon kommunförening.

I Sollefteå kommun får alla partier i fullmäktige ett grundbidrag på 13 800 kronor om året. Utöver det får man 29 200 kronor i partistöd per mandat. För Sverigedemokraterna handlar det om 43 000 kronor om året under perioden. För 2013 har de fått ut halva summan, alltså 21 500 kronor. Pengar som har gått till partidistriktet i Sundsvall.

Sverigedemokraterna valdes in i kommunfullmäktige i Sollefteå 2010. Partiet fick ett mandat. Förstanamn var Zarah Månsson och Gösta Karlsson blev tillsammans med Hans Karlsson ersättare. Nyligen valde Månsson att avsäga sig sina uppdrag och så sent som i måndags blev Gösta Karlsson ordinarie ledamot i kommunfullmäktige.

Men det blev en kort tid som ordinarie. Nu slutar han och Hans Karlsson blir i stället Sverigedemokraternas ordinarie ledamot.

Enligt Gösta Karlsson fick han ingen förklaring till varför partistyrelsen inte har något förtroende för honom.

– Ingen har ringt och pratat med mig. Jag fick bara beskedet via sms och det är konstigt, tycker han.

Sms:et skickades av Martin Klausen från distriktsstyrelsen. Han vill inte kommentera bråket utan hänvisar till länets presstalesman, Jonny Skalin.

– Jag uttalar mig inte i media, säger Klausen.

Men det är du som har skickat sms:et?

– Ja, men jag skickade det inte till media.

Jonny Skalin menar att Gösta Karlsson inte har velat följa demokratiskt fattade beslut och att han har hotat med att motarbeta partiet.

– Det är därför vi inte har förtroende för honom, säger han.

Enligt Skalin vill partidistriktet se en lokal förening i Sollefteå. Men det måste först tillsättas en arbetsgrupp som ska arbeta fram en ny lokal styrelse.

– Så säger våra stadgar och jag hoppas att den arbetsgruppen ska kunna var igång i år. Innan det har bildats en lokal förening kan inte Gösta Karlsson ha några privilegier, som att få medlemsregistret till exempel, säger Skalin.