Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD: Regeringen och Alliansen förbereder för ny flyktingvåg till Sverige

Regeringen tillsammans med Alliansen planerar för ytterligare en flyktingvåg till Sverige.

För asylboende kommer det inte behövas bygglov, eller godkännande från grannarna och rätten att överklaga kommer också tas bort, om regeringens och Alliansens förslag blir verklighet.

Istället för att rikta in sig på att stärka upp de undermåliga flyktinglägren i krisens närhet, som bland annat orsakat förra höstens höga antal asylsökande till Sverige, vill man skapa förutsättningar för Sverige att ta emot fler asylsökande genom att undanta en rad krav för bygglov enkom för asylboenden.

Här vill regeringen genom sitt framlagda förslag bland annat kringgå kraven på att lyssna till allmänheten.

■■ För fler insändare, klicka här.

Lagen om att en byggnad ska smälta in i omgivningen och uppfylla vissa kvalitetskrav (4 kapitlet 2 paragrafen i plan- och bygglagen, PBL) ska kunna kringgås genom regeringens förslag, varför nu rullande modulhus kan bli aktuella i ditt bostadsområde.

Vidare vill man frångå vissa allmänna intressen (2 kapitlet i PBL) respektive kravet att byggnaden inte får tas i bruk förrän byggnadsnämnden har gett ett slutbesked.

Konsekvenserna av förslaget från regeringen är många.

Företag kan komma att hindras från att expandera med sin verksamhet av miljöskäl, då boenden etablerats i området.

Förslaget innebär även att regeringen kringgår kraven på att lyssna till allmänheten.

Detta kan leda till att byggnader som ska vara av tillfällig art kan ges tillstånd att finnas i upp till 15 år.

Så med förslaget kan du som medborgare få en ny byggnad, asylboende i en befintlig lokal eller bostadshus i närheten av din bostad, utan att man tagit hänsyn till din åsikt eller där du givits möjlighet till att överklaga beslutet först.

Sverigedemokraterna säger nej till regeringens, tillsammans med Alliansens, förslag till ändringar gällande bygglov för asylboenden.

Fokus bör vara hur vi hjälper de 60 miljoner flyktingar som finns runt omkring i världen på bästa sätt istället för att hjälpa några få i Sverige.

Och detta genom att kringgå allmänhetens intressen, försämra den långsiktiga samhällsplaneringen och skapa nya husvagnsparker i Sverige, likt de växt sig stora i USA.

Är det här regeringens svar på bostadsbristen i Sverige?

I dag, 28 juni, ställer Roger Hedlund frågan till bostadsministern Peter Eriksson om regeringens förslag till undantag för bygglov i riksdagen.

Roger Hedlund

Bostadspolitisk talesperson, Civilutskottet, SD

Mikael Eskilandersson

Riksdagsledamot, Civilutskottet, SD

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel