Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD-oreda tippade riksdagsomröstning

Annons

Oredan i Sverigedemokraterna har redan bidragit till att avgöra en omröstning i riksdagen. Erik Almqvists (SD) frånvaro, felröstning av avgångne Lars Isovaaras ersättare samt ytterligare en SD-ledamot, gjorde att regeringen slapp bakslag om ett EU-direktiv.

Också en vänsterpartist gjorde fel när V, MP och SD i förra veckan försökte få riksdagen att lägga ett lagförslag, som berör den grundlagsskyddade meddelarfriheten, på is ett år.

Det händer i alla partigrupper att ledamöter trycker fel. Det här var första gången under det här riksmötet, säger Martin Kinnunen, pressansvarig hos Sverigedemokraterna.

Trots Erik Almqvists fortsatta frånvaro, på obestämd tid, hade det för att fälla regeringens förslag räckt om bara en av de två övriga SD:arna som valde fel vid omröstningen hade gjort som resten av partiet. De övriga i SD röstade för att låta lagförslaget vila i ett år, i den del som gällde inskränkningar i meddelarfriheten när Sverige utbyter uppgifter om personers tillgångar och skatt med andra länder.

Det gjorde också Miljöpartiets och Vänsterpartiets ledamöter, förutom den V-ledamot som också valde fel.

Regeringen, uppbackad av Socialdemokraterna i denna fråga, vann omröstningen med bara en enda rösts övervikt och fick därmed till den fem sjättedelars majoritet som behövdes för att driva igenom förslaget direkt och slippa vänta i ett år.

En förlust för regeringen hade, enligt vad Maria Abrahamsson (M) hävdade i debatten inför omröstningen, inneburit sämre anseende för Sverige i EU och högre kostnader för skattebetalarna.

Mer läsning

Annons