Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD och konsten

I Sverigedemokraternas principprogram skriver partiet att inga offentliga anslag ska ges till "de kulturyttringar vars primära syfte är att chockera, uppröra och provocera".

Det är förstås ingen nyhet att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti med starka band till nazismen. Ändå är det nästan förvånande tydligt hur partiet så oförblommerat anknyter till nazisternas kultursyn i Tyskland på 30-talet.

1937 ordnade nazisterna en konstutställning i München med titeln "Entartarte kunst" ("urartad, degenerad konst").

Konsten var stulen/beslagtagen. Nazisterna hade inte betalat en pfennig för att visa verk av Marc Chagall, Otto Dix, Emil Nolde, Paul Klee, Vassilij Kandinsky och många stora konstnärer.

I den civiliserade världen var konsten redan då värdefull. I dag hade den utställningen varit värd flera miljarder kronor.

Sverigedemokraternas konstsyn är inte bara löjeväckande. Den vore dessutom katastrofal ur ekonomisk synpunkt om den praktiserades.

Jag antar att älgar i solnedgång, sjömansgubbar med skägg och nakna par vid havsstrand är konst som Sverigedemokrater gillar.

Det vore inte någon bra affär för skattebetalarna att stödja sådan "konst".

Det blir billigare att ge alla som röstat på Sverigedemokraterna kritor och varsin målarbok.

Lars Landström

Kulturredaktör