Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD-ledamöter går dit Jimmie Åkesson pekar

/

Det kommer att bli trångt på Västernorrlandsbänken i riksdagen de kommande fyra åren. Länets nio riksdagsledamöter måste tyvärr tränga ihop sig för att ge plats åt en ny ledamot från Sverigedemokraterna. Med 17 569 västernorrländska röster i ryggen tar SD och Mattias Bäckström Johansson ytterligare ett mandat åt länet. På sätt och vis.

Annons

Det handlar förvisso inte om den brölande och järnrörssvingande typen av SD-företrädare som vi har vant oss vid. I stället handlar det om en tämligen verserad, välutbildad och välavlönad 29-årig reaktoroperatör – från Oskarshamn. Men han kommer så klart, precis som resten av SD:s riksdagsgrupp, att arbeta för att kraftigt minska invandringen och göra livet lite svårare för alla som inte har den religion, kultur och hudfärg som Sverigedemokraterna anser är okej.

Det är en relativt inflytelserik SD-politiker som nu sätter sig bredvid de västernorrländska politikerna i riksdagen. Bäckström Johansson är inte bara riksdagsledamot, utan också ledamot i partistyrelsen och distriktsordförande i Kalmar (till röst, klädsel och uppträdande är han dessutom förvillande lik partiledaren Jimmie Åkesson). Partiets unga stjärnskott önskar nu att ta plats i näringsutskottet – som kärnkraftsvän vill han jobba med energipolitiken – och är öppen med att han inte kommer att vara den som bäst representerar Västernorrland i riksdagen.

– Från Västernorrland har vi såväl Johnny som Sven-Olof, säger Bäckström Johansson till ledarsidan, och hänvisar till riksdagsledamöterna Skalin och Sällström.

Saken illustrerar tydligt dilemmat med gemensamma riksdagslistor. Såväl Sundsvalls Johnny Skalin som Ånges Sven-Olof Sällström blev också invalda i riksdagen för Sverigedemokraterna och har i varje fall någon slags koppling till länet. Men de två herrarna ska nu formellt sett representera Halland respektive Dalarna i stället för sitt hemlän Vänsternorrland.

– Jag hoppas att man inte ska fästa för stor vikt vid var i landet vi har blivit invalda. Om exempelvis landshövdingen ska bjuda in riksdagsledamöterna är det ju bättre om inbjudan går till någon från länet och att de inte envisas att skicka inbjudan till mig. Vi har haft problem med det på annat håll, säger Bäckström Johansson.

Klart är att ytterligare en ledamot för Västernorrland i riksdagen inte kommer att spela särskilt stor roll för att lyfta länets intressen på agendan. Men till skillnad från de nio andra riksdagsledamöterna kommer Mattias Bäckström Johansson inte ens försöka jobba för sin valkrets. Det ansvaret lämnar han över till kollegerna Skalin och Sällström. Ett ansvar som de knappast kommer att ta; mycket kan man anklaga SD-företrädare för att vara, men knappast regionalpolitiker.

De toppstyrda SD-ledamöterna går dit partiledaren Jimmy Åkesson pekar.

Och främlingsfientlighet känner, ironiskt nog, inga gränser.

Särskilt inte länsgränser.

Annons