Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD kallar klimathotet för SMHI-propaganda

Jag är orolig för att jag inte ska kunna lära min son att åka skridskor baklänges denna vinter. Vi har klarat av att åka framåt, men baklänges tar tid, tålamod … och is. Dammen där jag tillbringat så många vintereftermiddagar som barn har inte varit igenfrusen på flera år och att åka skridskor inomhus är inte detsamma. Det är en liten personlig påminnelse om vår allt varmare planet, men en smärtsam sådan.

Amerikanska sajten Buzzfeed frågade i samband med årsskiftet tio forskare om vad de var mest rädda för 2017. Ovan är det personliga svaret från Hope Jahren, professor i geobiologi vid Universitetet i Oslo.

Ja, sett till de enorma konsekvenser som klimatförändringarna redan lett till på sina håll är det kanske en pytteliten grej att kanske aldrig igen kunna åka skridskor på en näraliggande damm. Men en som många av oss kanske kan greppa lite bättre än de nästan drakoniska larmrapporterna om exempelvis livshotande vattenhöjningar och dödligt katastrofväder i andra delar av världen.

Men Sverigedemokraterna tror inte riktigt på klimatförändringarna. Och de tror definitivt inte på mänsklighetens skuld i den. De gör tvärtom gemensam sak med den tillträdande amerikanska presidenten och vägrar tro att det är så illa som klimatforskningen visar.

Därför är det väl egentligen bara logiskt att partiet nu attackerar SMHI för att bedriva opinionsbildning och sprida ”propaganda”.

Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson, menar att expertmyndigheten som bland annat gör klimatanalyser som används vid samhällsplanering, gör dessa analyser samtidigt som ”det finns stora osäkerheter om klimateffekterna på global nivå” som han säger till SvD.

– Man måste tala om att det är extremt stora osäkerheter i prognoserna. Vi vet att det finns en växthuseffekt, men det är mycket som annat som också påverkar, säger Martin Kinnunen till tidningen Altinget (efterföljaren till nu nedlagda Riksdag & Departement)

Men några större osäkerheter handlar det faktiskt inte om. Klimathotet är varken myt eller vetenskapligt ifrågasatt. Lekmannen Kinnunens googlande på klimatskeptiska internetsajter väger rätt lätt vid sidan av riktig miljöforskning.

Dessutom gör SMHI bara det jobb de har fått av regeringen i vilket ingår att berätta om effekterna av den gående uppvärmningen av planeten och konsekvenserna det exempelvis får för havsnivåerna i framtiden, något som i sin tur påverkar kommuners detaljplaner. Det är helt enkelt oklokt att exempelvis bygga hus som med dagens klimatutveckling riskerar ha en ofrivillig pool i källaren inom bara några decennier.

– Allt vi går ut med är grundat i våra vetenskapliga beräkningar. Det är inget vi snyter fram, kommenterar SMHI:s generaldirektör Rolf Brennerfelt syrligt till Altinget.

Men SD:arna blundar och håller för öronen. Missnöjda med myndighetens arbete vill de kapa anslaget med 11 miljoner och ”renodla” uppdraget.

Finns det möjligen några fler expertmyndigheter vid sidan av SMHI partiet vill tysta för att de inte gillar deras slutsatser?