Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD fram i kyrkovalet

Annons

De borgerliga partigrupperna tappade rejält i kyrkovalet, där SD ryckte framåt.

Men ledarna för de borgerliga riksdagspartierna är inte oroade för att resultatet ska vara en föraning om hur det blir i riksdagsvalet.

De borgerliga partigrupperna i kyrkovalet ser ut att tillsammans ha tappat 26 av sina 106 mandat i kyrkomötet.

Jag tror inte att man ska fästa sig särskilt mycket vid resultatet i det här valet och dra allmänna politiska växlar på det. Det kommer naturligtvis att spela roll för sammansättningen av de kyrkliga organen, men för politiken i stort har det ingen som helst betydelse, säger Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Moderaterna ställde inte upp som parti. Moderata väljare kunde i stället rösta på Borgerligt Alternativ, som ser ut att ha tappat tio mandat jämfört med när Moderaterna ställde upp i valet 2009. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt ångrar inte partiets beslut att inte ställa upp.

I en tid när kyrkan står fri är det kyrkans medlemmar som ska fatta beslut över hur kyrkan ska styras. Vi tycker inte att det ska vara partipolitiskt och därför har vi inte ställt upp i det här valet, säger Fredrik Reinfeldt.

Han tror inte att kyrkovalet påverkar riksdagsvalet.

Det blir lite konstigt att jämföra när bara vissa partier ställer upp och andra inte. Dessutom var ju valdeltagandet fortsatt mycket lågt, så vi kommer säkert se att valet nästa år kommer att stå på egna ben, säger Reinfeldt.

Folkpartiets ledare Jan Björklund håller med.

Många väljare känner inte de normala partibanden i kyrkovalet, det har absolut ingen betydelse som prognos för valutgången nästa år, säger Björklund.

Bland de borgerliga var det bara Centern som ställde upp som parti i kyrkovalet. De fick preliminärt 11,9 procent av rösterna till kyrkomötet, tappade fem mandat, men blir ändå fjärde störst i kyrkomötet. Centerledaren Annie Lööf tycker att partiet har hållit ställningarna och önskar att Centern kunde nå samma resultat i riksdagsvalet.

Det hade ju varit underbart om de här valsiffrorna hade kunnat hålla sig i ett år. Men det här visar för Centerpartiets del att många av våra medlemmar är väldigt engagerade i att utveckla kyrkan i hela landet, säger Lööf.

Sverigedemokraterna ryckte framåt enligt det preliminära resultatet. Även Socialdemokraterna och Miljöpartister i Svenska kyrkan ökade medan Borgerligt alternativ och Kristdemokraterna backade.

SD går från 2,9 procent till 6 procent vilket innebär att partiet får 15 mandat, mer än dubbelt så många som 2009 (7 mandat). Valdeltagandet ökade från 11,9 procent 2009 till 12,7 procent.

SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att det är en bedrift att partiet fördubblar sina mandat i kyrkomötet, eftersom sammansättningen av valmanskåren i kyrkovalet missgynnar partiet.

Det här visar att vi har en uppåtgående trend, säger Åkesson.

Att Socialdemokraterna pekar ut SD som huvudmotståndare har han inget emot.

Tydliga konfliktlinjer är bra både för väljarna och för partierna. Det kan ha fått ytterligare några av våra väljare att känna sig taggade för att gå och rösta, säger Åkesson.

Jan Strid, lektor vid Göteborgs universitet, som forskat om kyrkovalet tycker att valresultatet där de borgerliga backar, var ganska väntat. Han pekar på att de inte har kampanjat och att Moderaterna till skillnad från 2009 inte ställde upp som parti.

De som satsat är Socialdemokraterna (S) och Sverigedemokraterna (SD). S har kampanjat mot SD och SD har kampanjat för sig själv, säger Strid.

Att S försöker skrämmas med SD har sannolikt gynnat SD, enligt honom.

Det gör att SD hela tiden finns med i valrörelsen, säger Strid.

Han betecknar kyrkovalet som ett partipolitiskt val, som inte handlat så mycket om konkreta frågor. Bland de nomineringsgrupper som saknar partipolitisk koppling, så gick Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) framåt. Deras kampanj byggde på att Svenska kyrkan inte ska styra av politiska partier.

Inte heller statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors tror att kyrkovalet är någon opinionsvärdemätare för hur det kommer att gå i riksdagsvalet. Han påpekar att det är ett speciellt val med mycket lågt deltagande, att mediebevakningen är liten och att det bara är en viss del av befolkningen som är engagerad i Svenska Kyrkan.

Hinnfors tror att Sverigedemokraterna ändå kommer att försöka använda sitt valresultat som en bekräftelse för att man går framåt.

Men det är inte självklart att det går att trumpeta ut det här som en framgång. Resultatet överensstämmer nästan med föregående riksdagsval, säger han.

Det slutliga resultatet presenteras först när personrösterna räknas i samband med att stiften gör den slutliga röstsammanräkningen. Därför dröjer det innan man säkert kan säga vilka personer som kommer att besätta mandaten.

Valet gäller kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och det nationella kyrkomötet.

Mer läsning

Annons