Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD får rätt i flyktingfråga

Sverigedemokraterna får rätt i domstol. Kommunens beslut att ta emot 180–220 asylsökande i Sundsvall togs i fel instans och upphävs av förvaltningsrätten.

Det var nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration i Sundsvall som fattade det formella beslutet i november i fjol att teckna avtal med länsstyrelsen om mottagning av 180–220 flyktingar varje år.

Politiske sekreteraren Martin Klausen (SD) överklagade. Han menar att beslutet är av principiell natur och måste tas i kommunfullmäktige. Annars strider det mot kommunallagen.

I första vändan krävde han inhibition, det vill säga att beslutet skulle rivas upp direkt. Det avslog förvaltningsrätten strax före jul.

Men i sista ronden får Martin Klausen gehör. Kommunens argument att man låtit nämnden ta de här besluten ända sedan 1984 biter inte.

Förvaltningsrätten betonar noga att man bara prövar lagligheten, inte sakinnehållet eller lämpligheten.

Men flyktingbeslutet anses av "sådan principiell beskaffenhet" som stadgas i kommunallagen och därför borde det rätteligen ha prövats i kommunfullmäktige. Nämnden har överskridit sin befogenhet och beslutet upphävs.

Utöver domaren har två särskilda ledamöter deltagit i avgörandet. De är Birgitta Sellén, tidigare riksdagsledamot för Centerpartiet, och Lars Sjölund, tidigare administrativ chef på landstinget.