Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD får över 5 procent

Sverigedemokraterna skulle få 5,1 procent av rösterna om det varit riksdagsval i november. Det är första gången partiet får över 4 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning, som bygger på ett urval av närmare 9 000 personer.

Däremot skulle det inte ge partiet en vågmästarroll i riksdagen. Oppositionen får nämligen 50,0 procent mot regeringspartiernas 42,5 procent.

För de borgerliga partierna är det en statistiskt säkerställd minskning både sedan partisympatiundersökningen i maj och valet 2006.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson är säker på att SD tar plats i riksdagen efter nästa val.

Det har jag varit ganska länge. Nu ska det väldigt mycket till om vi inte ska nå över fyra procent, säger han till TT.

Starkaste stödet finns bland män i åldersgruppen 18-34 år och de starkaste fästena är Malmö och nordöstra Skåne. I norra delarna av Sverige liksom i Stockholmsområdet är stödet svagt.

Vi satsar nu medvetet på storstadsområdena och har tillsatt en särskild valobservatör för norra Sverige. Där ligger vi cirka en mandatperiod efter, säger Jimmie Åkesson.

Han tror att det på valnatten kommer att vara betydligt jämnare mellan blocken än i SCB:s mätning. Det skulle ge SD en vågmästarroll.

Vi har sagt att vi inte aktivt kommer att stödja Mona Sahlin som statsminister eftersom hon har blivit en symbol för den misslyckade integrationen. Men det andra blocket är inte särskilt mycket bättre och jag utesluter inte ett samarbete med de rödgröna, säger han.

Statsvetaren Sören Holmberg konstaterar att Sverigedemokraterna nu seriöst knackar på riksdagens dörr - även om partiet inte i just denna mätning får någon vågmästarroll.

Om det blir väldigt jämnt mellan blocken kan det vara en nackdel för Sverigedemokraterna. Då vill man veta mer om regeringsfrågan, men den diskussionen kommer bli aktuell först i valspurten, säger Holmberg. Regeringsfrågan och vilka alternativ som kan bildas kommer att bli en väldigt viktig diskussion, om vi fortsätter med det här opinionsläget, konstaterar han.

Miljöpartiets ställning den senaste tiden som Sveriges tredje största parti i opinionsundersökningar bekräftas även i SCB:s undersökning, där partiet får 8,4 procent.

Det är väldigt roliga siffror och en bekräftelse på ett hårt arbete. Vi har jobbat väldigt länge med klimat- och miljöfrågor och nu har de kommit i fokus bland den breda allmänheten, säger partisekreterare Agneta Börjesson till TT.

Moderaterna får i novembermätningen 26,2 procent, vilket är en statistiskt säkerställd nedgång med 3,7 procentenheter sedan i maj.

Skillnaderna mellan blocken ökar något. Det föranleder oss att bli mer aktiva och mer tydliga om vad vi vill i framtiden, säger Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann om den klara minskningen för Moderaterna och det borgerliga blocket.

Trots det stärkta övertaget för de rödgröna hävdar han att utgången av valet om drygt nio månader är öppet.

Men det ställer höga krav på oss, säger han och framhåller att det också gäller i än högre grad på grund av SD:s framgångar.

Per Schlingmann svarar ett bestämt nej på om SD:s framgångar kan locka M att snegla på SD:s invandringspolitik.

I SCB:s novembermätning får Socialdemokraterna 36,5 procent, Folkpartiet 6,5 procent, Vänsterpartiet 5,1 procent, Centerpartiet 5,0 och Kristdemokraterna 4,8.