Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD bevakar offerkoftan

Det ligger i Sverigedemokraternas intresse att framstå som martyrer, som politikens ”outsiders” som motarbetas av etablissemanget.

Det blev bråk och inställt torgmöte när Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna passerade Karlstad på onsdagen. På Nya Wermlandstidningen, NWT:s, hemsida ryter partiledarens stabschef Linus Bylund till mot polisen.

– Folk störde mötet så Jimmie Åkesson inte kunde tala. Det begicks alltså brott framför ögonen på polisen, och de personerna är inte gripna. Då kan man inte kalla polisens insats för annat än misslyckad!

Polisens operativa chef Rolf Sandberg säger dock emot.

– Jimmie Åkesson ville ha den situation vi hade, menar han och noterar att Åkesson tackade nej till nästan alla polisens förslag på ytterligare insatser och självmant valde att avsluta torgmötet.

– Folk buade. Vi agerade. Och vi hade hela tiden en dialog med Jimmie Åkesson. Vi kunde ha gjort mer men han ville inte det, säger Rolf Sandberg till nwt.se.

Till den andra lokaltidningen, Värmlands Folkblad, betonar Rolf Sandberg att ”vi hade resurser så vi kunde klara av det vi föreslog honom men han ville inte”.

Sandberg lägger också till: ”Sen hade han inte den bästa ljudanläggningen”, och det kan låta som en struntgrej men är rätt intressant eftersom det också är något som påpekades även vid demonstrationen i Göteborg.

Det ligger i Sverigedemokraternas intresse att framstå som martyrer, som politikens ”outsiders” som motarbetas av etablissemanget. Speciellt nu när partiet har suttit i riksdagen i fyra år, har en plattform att sprida sin politik ifrån och deras ledande företrädare är just en del av det välbetalda etablissemanget.

Det förklarar varför många nyhetsredaktioner berättar om problem med att boka intervjuer med SD-företrädare. De tackar oftast nej.

En producent vid P4 Värmland berättade så sent som för någon dag sedan om att redaktionen jagat för att få till en intervju med Åkesson som var mer än de ”fem minuter och tre frågor” som var det enda stabschefen Bylund beviljade.

Det förklarar också varför så många bland antirasisterna som i Göteborg gjorde precis vad de planerat och ”bara” vände Åkesson ryggen, berättar om intensiva provokationer ifrån sverigedemokratiska partiarbetare i samband med demonstrationen. Och om hur Åkesson reste på Sverigeturné med en ljudanläggning dimensionerad för betydligt mindre arrangemang än de planerade torgmötena i några av Sveriges största städer.

Som för att försäkra sig om att bli överröstad. Som för att försäkra sig om att i alla fall en liten andel av motdemonstranterna skulle frestas att gå överstyr. Som för att försäkra sig om martyrskapet.