Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD-besök upprör fackklubb

Annons

SD ger sig ut på en turné riktad mot traditionella S-fästen. Kampanjen möts av kritik. Första stoppet är i Eskilstuna i morgon och fackklubben på Volvo CE är kritisk mot beslutet att ta emot SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Det strider mot kärnvärdet mångfald, som företaget säger sig ha, enligt facket.

Besöket var dessutom okänt för klubbstyrelsen till dess att TT tog upp frågan med facket på måndagen.

Jag tycker faktiskt det är lite beklämmande, minst sagt, säger vice klubbordförande Robert Fredriksson. Volvo som företag borde säga nej, som ett sätt att markera vad som är viktigt för företaget, säger Robert Fredriksson om beslutet att ta emot SD-ledaren. Som organisation tror IF Metall och hela LO-kollektivet på alla människors lika värde. Och det kan man inte säga att Sverigedemokraterna står för, tillägger han.

Att facket inte visste om besöket tidigare förklaras med att företaget till en början valt att hålla informationen om besöket inom en liten krets, säger Magnus Bäärnhielm, pressansvarig vid Volvo CE.

Det beror på säkerhetsskäl. Vi har även haft en dialog med Säkerhetspolisen.

Bäärnhielm poängterar att facket nu har informerats om besöket. Han säger vidare att bolaget behandlar alla riksdagspartier lika.

SD-ledaren Jimmie Åkesson planerar att göra ett 20-tal liknande besök i större svenska städer under kampanjen, som pågår till mitten av april. Bland annat ska Malmö, Göteborg och förorter till Stockholm besökas.

Vi har varit bättre att ta väljare från Alliansen än Socialdemokraterna ett tag. Så vi ser att det finns en stor outnyttjad potential där, säger Joakim Wallerstein, kommunikationsstrateg för SD.

SD-kampanjen är en sorts upptakt till kampanjerna inför EU-valet och riksdagsvalet senare i år. Den inleds sedan flera opinionsmätningar på senare tid visat att de rödgröna partierna i riksdagen skulle få egen majoritet om det vore val i dag - vilket skulle innebära att SD förlorar sin vågmästarroll i riksdagen.

I Eskilstuna, som styrs av en rödgrön majoritet efter valet 2010, kommer Åkesson efter besöket hos Volvo CE även besöka ett äldreboende. Dessutom blir det ett torgmöte i centrala Eskilstuna.

Mer läsning

Annons