Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD: Beordra lärare att lära ut svenska värderingar

Sfi ska lära flyktingar om vad som är acceptabelt i Sverige. Det tycker Sverigedemokraterna som i en motion vill förändra lärarnas arbetsuppgifter. Nu får partiet mothugg av utbildningens rektor.
– Det här är något jag är starkt emot, säger han.

Sverigedemokraternas förslag till kommunfullmäktige går ut på att Sfi-lärare ska "upplysa nyanlända om svenska värderingar när det gäller klädsel, uppförande och demokrati".

– Eftersom alla ska gå Sfi så är det en lämplig plats för upplysning. Ska man bo i Sverige så ska man följa de värderingar som gäller här och känna till dem, säger Stefan Sundberg, ordförande för Sverigedemokraternas arbetsgrupp i Sollefteå.

Läs också: Sverigedemokraterna: "Feministernas förtryck leder till självmord"

I motionen står det att förslaget skulle kunna genomföras genom att lärarna "uppmanas, alternativt beordras" att lära ut svenska lagar och värderingar under den svenskundervisning som de nyanlända får.

– Majoriteten av de nyanlända förstår säkert det här, men det finns uppenbarligen de som inte gör det. Vi tycker att det är viktigt att de accepterar den klädsel som vi har i Sverige och som kanske skiljer sig en del från den som de är vana vid.

Christer Sjödin är rektor på Sfi i Sollefteå. Han tycker att Sverigedemokraternas motion tyder på att partiet inte har någon insyn i hur utbildningen fungerar.

Läs också: SD stärker ställningen som tredje största parti i norr

– Vi följer de läroplaner som skolverket har satt upp och det är de som styr vår utbildning. Vi ger dessutom samhällsorientering där de nyanlända får grundläggande information om bland annat Sveriges lagar och förordningar, men jag förstår inte varför man ska ta upp det här med klädsel, säger han och fortsätter:

– Jag förstår faktiskt inte vad det här förslaget har med en skola att göra. Det är som att säga åt Vallaskolan eller någon annan skola i Sollefteå att de ska bedriva den här typen av verksamheter. Jag är starkt emot att lärare ska få ansvar att utbilda i det här.

Läs också: Svårt att rekrytera Sfi-lärare – köer till svenskundervisning

Hur lärarna på Sfi skulle kunna beordras vet Stefan Sundberg inte riktigt.

– Vi vet inte ens om det är möjligt. Det är något som kommunfullmäktige får avgöra. Vi tycker åtminstone att lärarna ska uppmanas att göra det här. Det här föreslår vi inte för att göra någon illa utan för att det ska gå så smidigt som möjligt nu när det kommer många, säger han.

Christer Sjödin är dock av en annan uppfattning.

– Det här ingår inte i lärarnas arbetsuppgifter, vårt mål är att lära våra elever svenska. Jag har svårt att tro att det här blir av överhuvudtaget.

Läs också: Många flyktingar vill flytta till Härnösand