Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scoutning - Sveriges EM-vapen

Annons

Sveriges coachstab har lagt mycket tid på scoutning inför basket-EM.

Domen om premiärmotståndaren Grekland?

De är lite längre än oss, lite tyngre än oss, lite starkare än oss, lite mer atletiska än oss, säger assisterande coachen Torbjörn Gehrke.

När motståndarna väntas vara bättre på det mesta är det extra viktigt för de svenska basketherrarna att komma väl förberedda till EM. Assisterande coacherna Stefan Timbus och Torbjörn Gehrke har dragit det tyngsta lasset när det gäller scoutning. Statistik har samlats in från varje motståndarspelares insatser i sina klubblag. Runt 25 av motståndarlagens matcher i sommar har också synats noga.

Våra spelare får en fördel i att veta ungefär vad som kommer att hända. Det är jobbigt att gå in i duschen och inte veta om vattnet är kallt eller varmt, säger Gehrke.

Scoutningen av kvällens motståndare Grekland har dock inte varit särskilt angenäm.

De här grekiska killarna är jämntjocka överallt, de har lika stora lår som de har armar och nackar, säger Gehrke. Grekland är otroligt försvarsskickligt. Man brukar prata om att man ska stå emot defensivt och orka, men för oss handlar det snarare om att stå emot deras försvar så att vi inte tar en massa dåliga avslut. För då blir det väldigt lätt för dem att springa mot oss och göra mål.

Jonas Jerebko, Sveriges största stjärna och lagkapten, har besvärats av ryggproblem under EM-uppladdningen. Men 26-åringen är inte orolig. Han säger att ryggen håller för spel och att han kommer att orka.

Jag har klarat 82 matcher på en säsong, så fem matcher på sex dagar ska inte vara några problem, säger han.

Mot Grekland får den självskrivna duon, NBA-spelarna Jonas Jerebko och Jeffery Taylor, som väntat sällskap i startfemman av guarderna Thomas Massamba och Kenny Grant samt centern Joakim Kjellbom.

Här är resten av Sveriges gruppspelsmatcher:

5 september: Finland.

7 september. Ryssland.

8 september: Turkiet.

9 september: Italien.

Samtliga matcher i gruppen spelas i slovenska Koper. De tre bästa lagen går vidare till nästa gruppspelsfas.

Mer läsning

Annons