Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schyman är bra på att följa

Får jag lov?

Gudrun Schyman fick frågan - och tackade glatt ja.

Vi ska nog leka lite med könsstereotyperna, säger hon.

En poet, en författare och fashionista.

Men det var en politiker som glittrar mest i "Let's dances" startfält.

Jag tycker att det är väldigt roligt att dansa och jag får sällan möjlighet att göra det. Så det här var ett bra tillfälle. Jag har bara dansat på skoldansen, födelsedagsfester eller någon byfest i Simrishamn. På det viset känner jag mig som en kalv på grönbete, säger Fi:s talesperson Gudrun Schyman.

"Bra på att följa"

Under repetitionerna med danspartnern Björn Törnblom har en sak blivit tydlig:

Det har visat sig att jag är bra på att följa! Det skulle man inte tro. Det är lite paradoxalt. Jag är sedd som en person som utmanar de stereotypa könsrollerna. Men det visar sig att det passar mig utmärkt.

Hur funkar det med din syn på jämställdhet?

Det är den här nya strömningen queer som är väldigt intressant (skratt). Men vi ska nog leka lite med könsstereotyperna också. Tittarna kanske får ställa sig frågan; vem är det som för här egentligen?

"Stor politisk gärning"

Hon menar att "Let's dance" också kan bli en fördel politiskt.

Jag tror att jag kan få fler att förstå att det är en fördom att tro att feminister är sura bitterfittor som inte tycker om att dansa och hatar män. Är det någon som har den idén så tror jag den försvinner och det är en stor politisk gärning.

Samtidigt förbereder sig Feministiskt initiativ för val.

Det går inte undgå att konstatera att det här blir en väldigt bra början på valrörelsen. Med tanke på att Feministiskt initiativ varken har pengar eller personal - och det blir inga kampanjer, affischer eller annonser - så är det här naturligtvis ett jättebra tillfälle, säger Gudrun Schyman.

Starka personligheter

Agneta Sjödin - som var programledare för "Let's dance" 2006 och 2007 - gör comeback.

Den här gången som deltagare.

Det ska bli jättekul, det är en helt annan grej nu, det är en stor utmaning. Det går inte jämföra att leda programmet med att dansa. Det är så helt olika saker, säger hon.

Har du någon fördel av din historia i programmet?

Jag tror inte jag har någon nytta. Jag har ju bara tittat på, precis som de som kollat på tv.

TV 4 är nöjda med årets startfält.

Det känns helt fantastiskt, det finns en bredd och ett spektra med de olika profilerna. Det är väldigt starka personligheter som kan ta för sig, säger Magnus Karlsson Lamm, exekutiv producent för "Let's dance".

"Let's dance" har premiär i TV 4 den 8 januari. Programledare är David Hellenius och Jessica Almenäs.