Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schibbye och Persson prisas i Lubbes anda

– Första tanken när vi fick priset var att, ja, vi är nog de svenska journalister som vet mest om löss. Lort-Sverige handlar ju om löss.
Under måndagen kom Martin Schibbye och Johan Persson till Härnösand för att ta emot Ludvig Nordström-priset.

Reportern Martin Schibbye och fotografen Johan Persson satt mer än fjorton månader i etiopiskt fängelse innan de släpptes fria 10 september i fjol.

Ambitionen var egentligen att skildra förhållandena i Ogaden. Just det reportaget återstår att berätta.

I stället skriver de på en reportagebok om sina 438 dagar som diktaturens fångar. Boken kommer ut i sommar.

Mycket av deras upplevelser går i Ludvig "Lubbe" Nordströms anda.

– Lubbe var socialreportagets grundare. Han använde fötterna. Han var faktiskt på plats. Det är reporteridealet, som inte alltid används i dag, säger Martin Schibbye.

– Han beskrev verkligheten som den är utan att försköna, instämmer Johan Persson som är nöjd med att även bilden lyfts fram och belönas den här gången.

– En bild säger ju mer än tusen ord och har sprängkraft. Men i Ogaden gick det åt helvete. De snodde mina kameror som sedan förverkades på grund av rikets säkerhet.

Prissumman på 15 000 kronor är delvis intecknad.

– En del kommer vi att skicka till våra medfångar som vi lärde känna i Etiopien. En bra ko kostar 4 000 kronor, förklarar Martin Schibbye.

Tiden efter frisläppandet har varit omtumlande med massor av intervjuer och förfrågningar även om enskilda asylfall. Schibbye och Persson gör vad de förmår för att hjälpa där de kan.

I backspegeln ångrar de inte att de tog sig illegalt över gränsen.

– Inget reportage är värt att dö för. Men utifrån vad vi visste då var det rätt. Vi tog en risk – och gjorde en felbedömning, konstaterar Johan Persson.

Stödet hemifrån betydde mest under fängelsetiden. Inte minst från släkt och vänner, Martin Schibbye råkar dessutom ha en morbror i Härnösand och en moster i Kramfors.

Morbror Bengt Schibbye var den som mötte vid tåget i Härnösand före prisceremonin vid Mittuniversitetet.

Ludvig Nordström-priset speglar Lubbe bästa genrer, novellen och reportaget, och går vartannat år till en novellist och vartannat år till en journalist.