Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SCB: Fortsatt deflation

Konsumentpriserna var oförändrade mellan oktober och november, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Inflationstakten uppgick därmed till minus 0,7 procent i november, jämfört med -1,5 procent i oktober.

Inflationstakten är den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna de senaste tolv månaderna.

Högre bensinpriser mellan oktober och november bidrog till att deflationen avtog, enligt SCB. Räntekostnaderna sjönk heller inte så mycket mellan månaderna, jämfört med förra året.

Siffrorna var ungefär som väntat enligt Olle Holmgren, analytiker på SEB. Prisnedgången beror på lägre boräntor och att deflationen krymper handlar om att energipriserna börjat stiga, förklarar han.

Utfallet är en bit ovanför Riksbankens prognos. Men det är främst energipriserna som drivit på uppåt. Att priserna fortfarande faller beror nu väldigt mycket på att räntekostnaderna för egna hem faller, säger han.

Enligt måttet KPIF, där räntekostnader för bolån rensats bort, låg inflationstakten i november på 2,3 procent. Det kan jämföras med 1,9 procent i oktober och Riksbankens mål på 2,0 procent.

Holmgren tror att konsumentprisindex (KPI) kommer att stiga "väldigt snabbt" när boräntorna börjar stiga igen.

Kärninflationen, rensat för energi och livsmedel, ligger också något över Riksbankens mål, noterar han samtidigt.

Men kronan har ju varit svag, vilket är en viktig förklaring till att vi avviker jämfört med utlandet. Med en starkare krona kommer den underliggande inflationen att tryckas tillbaka.

Holmgren tror inte att KPI-siffrorna för november får någon större inverkan på Riksbankens penningpolitiska beslut framöver.

Det är lite marginaljusteringar, säger han. Det stora just nu är egentligen att arbetsmarknaden inte ser ut att bli så svag som Riksbanken räknat med, bland annat enligt Arbetsförmedlingens prognos i onsdags. Det ska bli intressant att se hur Riksbanken hanterar detta. Det kan göra att den tidigarelägger en räntehöjning, tillägger han.