Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SCB: 8,0 procent arbetslösa

I november i år var 390 000 personer, 8,0 procent av arbetskraften, öppet arbetslösa, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Motsvarande månad i fjol var 304 000 personer, 6,2 procent, öppet arbetslösa.

Antalet sysselsatta var i november 4 469 000 personer, jämfört med 4 559 000 personer under samma månad förra året.

Arbetslöshetsnivån i november var lägre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en arbetslöshet på 8,2 procent enligt en sammanställning av prognoser från Reuters.

Novembersiffran antyder att arbetslösheten är på väg ned. I oktober var arbetslösheten 8,1 procent, medan den i september uppmättes till 8,3 procent, enligt tidigare månadsstatistik från SCB.

Antalet arbetade timmar i november uppgick i genomsnitt till 153 miljoner timmar per vecka, enligt SCB. Det är en minskning med 2,4 procent jämfört med november i fjol om man korrigerar för kalenderskillnader.

Antalet övertidstimmar med ersättning minskade med 364 000, medan antalet övertidstimmar utan ersättning ökade med 545 000.

Både de korta och långa marknadsräntorna, särskilt den tioåriga statsobligationen, steg efter SCB:s oväntat positiva arbetsmarknadssiffror. Kronan stärktes tillfälligt mot euron.

Nordeas ekonomer ser i novembersiffrorna tydliga tecken på att arbetsmarknaden håller på att stabiliseras och att det sker snabbare än vad Riksbanken räknat med i sin räntebana.

De pekar även på att antalet tillfälligt anställda ökade i november, vilket ekonomerna beskriver som en av flera indikatorer som visar att arbetsmarknaden håller på att förbättras.