Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SCA betalar miljoner för sanering av Marieberg

Nu är det mer eller mindre klart att också SCA måste vara med att betala för saneringen av miljögifterna vid gamla Mariebergssågen. Ett miljöprojekt som beräknas kosta 135-200 miljoner kronor.

Att bolaget också bidrar hänger samman med den policy som brukar gälla i liknande fall. Om en markägare eller företagare bedrivit verksamhet som förorenat marken efter att miljöskyddslagen infördes, den kom 1969, brukar de också anses helt eller delvis ansvariga.

Verksamheten vid Mariebergssågen, där man behandlade virke med pentaklorfenoler in på 1970-talet, är ett sådant exempel.

– Vi har fört diskussioner med SCA där vi kommit fram till att SCA ska bidra med fem miljoner kronor. Det är i varje fall vad som föreslås i den bidragsansökan som lämnats in till Naturvårdsverket. Sedan får vi se vad de säger där, berättar Annika Dahl på länsstyrelsen som också säger att den övriga kostnaden ska täckas av statliga medel.

Kramfors kommun, som tidigare lagt ut flera miljoner kronor för saneringarna på Svanö och gamla Kramforsfabriken, slipper denna gång att bidra med kontanta medel. Men kommunen fungerar i stället som huvudman för projektet.

Det är därför Kramfors kommun som formellt i ett första steg ansöker om 135 miljoner kronor till saneringen.

– Slutkostnaden är inte helt klar och beror lite på vilken metod och vilket alternativ det blir till sist. Det har diskuterats om åtgärder för 135-200 miljoner kronor. Men man börjar med att ansöka om den lägsta summan och kan sedan komma och begära mer pengar, säger Anna Dahl.

Hennes förhoppning är att ett beslut om pengar ska ha tagits innan hösten.

Det fanns också ännu dyrare projekt för bortgrävning av den förgiftade jorden, men på den här nivån når man enligt myndigheterna en rening som är acceptabel för att området ska kunna utnyttjas i framtiden. Man kommer att få bort ungefär 85 procent av dioxinet i marken.

De 135 miljoner kronor som nu är aktuella gäller perioden 2010 till 2014. Det första kommunen lär göra, förutom projekteringsarbeten, blir att riva torkhuset. Alltså den byggnad som renoverades för konstnärverksamhet, men där man sedan hittade mycket höga halter av hälsofarliga dioxiner. Så höga halter att en rivning var det enda alternativet.

Från kommunens sida hoppas man hinna genomföra rivningen under hösten, till en kostnad av 30 miljoner kronor. Rivningen kommer att genomföras under rigorösa säkerhetsåtgärder där hela byggnaden täcks in i ett stort plasttält med undertryck.