Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SBAB: Reporäntan orörd till i höst

Riksbanken väntar till hösten med att börja höja reporäntan från rekordlåga 0,25 procent, tror det statliga bolåneinstitutet SBAB:s chefekonom Tomas Pousette. Men sedan kan det gå snabbt uppåt och då följer boräntorna med uppåt, räknar han med.

"Till slutet av nästa år bedömer vi att tremånadersräntan har klättrat till cirka 3,5 procent", skriver Pousette i rapporten Boräntenytt, som är en sammanställning av SBAB:s analyser i frågan.

För boräntorna innebär det en motsvarande uppförsbacke.

"Vi räknar med att botten för de längre bundna boräntorna är nådd och att de börjar stiga redan under första halvåret i år", skriver Pousette.

I december 2010 räknar SBAB med att räntan på ett bolån med tremånaders bindningstid ligger på 2 procent för att ett år senare ligga på 3,35 procent. För tvåårsräntan gäller 3,65 procent i december i år och 4,95 procent ett år senare. För femåringen är det 4,90 respektive 5,50 procent som gäller.

För långa marknadsräntor och boräntor får de framtida höjningarna effekter redan i vår.

Bakgrunden är enligt Pousette att centralbankerna nu börjar avveckla stödet till räntemarknaden, som håller obligationsräntorna nere. Därtill kommer en bättre konjunktur och en kapitalförflyttning från räntemarknaden till aktie-relaterade placeringar.