Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satt fast i kapsejsad segelbåt i två timmar – tonårsflicka räddad efter stort pådrag

I nästan två timmar satt en tonårsflicka fast inne i en kapsejsad segelbåt innan hon kunde räddas av dykare. Flickan ska ha blivit nedkyld men klarat sig med lindriga skador.
Totalt fanns åtta personer ombord, varav fem fördes till sjukhus.
Olyckan inträffade vid lunchtid på söndagen vid Skommarskaten utanför Örnsköldsvik.

Annons

[+] Läs mer: Martin räddade flickans liv – flögs in med helikopter: "Alla applåderade"

Se tv-inslag från platsen:

Segelbåten, cirka 7-8 meter lång, hade fått kast, vält och hamnat upp och ner. Ombord fanns åtta personer, flera ungdomar. Sju av personerna lyckades ta sig i land eller togs upp av båtar i närheten – men en tonårsflicka blev kvar inne i båten.

– Hon är instängd i båten i en luftficka eller liknande. Vi har kontakt med henne och kan prata genom centerbordet. Personen är kontaktbar, sa Eva Nordström under räddningsinsatsen.

[+] Läs mer: Passerande båtar försvårade insatsen i Ö-vik – sjöräddaren: "Svallet blev fruktansvärt"

Efter att ha suttit fast inne i båten i nästan två timmar lyckades en dykare få upp henne. Dykaren var en frivillig på Sjöräddningssällskapet som inte hade jour, men som hämtades upp av räddningshelikoptern för att göra en insats – som lyckades.

– Hon satt fast i ett rep och dykaren lyckades sträcka sig in genom luckan i fören och skära loss henne och sen få upp henne. Det hade aldrig gått annars, säger Anders Nilsson, skeppare på Sjöräddningssällskapet.

Flickan var vid medvetande och enligt Sjöräddningen vid god vigör när hon togs upp ur båten. Hon var nedkyld men klarade sig med lindriga skador, enligt Örnsköldsviks sjukhus.

Räddningsbåtar från Sjöräddningssällskapet och räddningstjänsten, en helikopter från Sjöfartsverket i Umeå, ambulans och polis var på på plats vid räddningsinsatsen.

– Det här är en fantastisk insats av räddningstjänsten, helikoptern och Sjöräddningssällskapet. Det är så här det ska fungera när det fungerar som bäst. Vi är oerhört nöjda, säger Anders Nilsson, skeppare på Sjöräddningssällskapet.

Helikoptern var med personal och övade i området tidigare i veckan, och när larmet gick var de just på väg ut på en annan övning vilket gjorde att de kunde vara snabbt på plats.

Enligt polisen fördes fem personer till sjukhus för kontroll efter att ha blivit nedkylda.

Larmet om olyckan kom vid kvart i tolv på söndagen och olycksplatsen är i sundet mellan Skommarskaten och Råskärsön.

Här kan du läsa vår liverapportering från olyckan:

Kartan visar ungefärlig plats för olyckan.

FLER NYHETER:

Tre inblandade i båtolycka i Ångermanälven – en förd till sjukhus

För Plus-kunder: Stadsfestens vädjan gav resultat – volontären Joakim om tafsandet: "Man blir jävligt förbannad"

Åttaåringen Kaspers fantastiska dag – cyklade två mil och vann 10 000 kronor: "Det var kul"

För Plus-kunder: Magnus, 26, sadlade om och blev bonde: "Jag skaffade nio tackor och elva lamm och började härja på"

■ ■ Ladda ner vår app till Iphone eller Android – få senaste nytt direkt i mobilen.