Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning slog snett för separatister

Annons

Söndagens katalanska regionval resulterade i status quo.

Styrkeförhållandet mellan de partier som vill ha självständighet och deras motståndare förändrades knappt.

En tung prestigeförlust för Kataloniens president Artur Mas.

I samband med att den 56-årige ledaren för borgerliga CiU röstade i sin stadsdel Barcelona, frågade TT honom hur stor majoritet som behövs för att ta nästa steg i processen mot självständighet.

Det krävs två stora majoriteter. En i det katalanska parlamentet för vår rätt att som en egen nation fatta beslut, den andra som gör den katalanska regeringen tillräckligt stark för att leda den här sortens process, svarade Artur Mas.

Hans förhoppning kom på skam.

Ohelig allians

Med nära 94 procent av rösterna räknade sent på söndagskvällen låg CiU på 30,3 procent, vilket motsvarade 50 mandat. I förra valet, 2010, fick CiU 38,4 procent, vilket gav 62 mandat. Ett klart negativt svar från väljarna således.

Stor framgång noterade däremot vänsterradikala ERC - som likt CiU starkt förordar en folkomröstning om självständighet - genom att rycka fram till 13,6 procent (21 mandat), mot 7,0 procent (10 mandat) förra gången.

Socialistiska PSC låg på 14,6 procent (20 mandat), en nedgång från 18,4 procent (28 mandat). Konservativa PPC noterades för 13,0 procent (19 mandat), jämfört med 12,4 procent (18 mandat) tidigare.

Det såg alltså ut som att CiU och ERC ihop skulle få majoritet i parlamentet som har 135 mandat. Frågan är om ett borgerligt parti kan förhandla fram en allians med vänsterradikala, även om målet är detsamma: Ett självständigt Katalonien.

Blev hånad

Artur Mas kommenterade valnederlaget strax före midnatt med att säga att resultatet visade att hans parti inte kommer att kunna regera på egen hand.

Det måste bli tid till reflektion i Katalonien de kommande dagarna. Ämbetet måste återupptas, men vi måste också reflektera över med vilka andra krafter, sade Mas, utan att nämna något särskilt parti.

CiU:s kräftgång lockade fram hånfulla kommentarer från flera andra partiers valvakor.

Vilket dundrande misslyckande! undslapp sig en företrädare för Ciutadans de Catalunya, ett litet parti som är emot nationalism och en splittring mellan Katalonien och Spanien.

Lättad suck

Artur Mas utlyste nyvalet för två månader sedan efter att ha blivit avvisad av premiärminister Mariano Rajoy, partiledare för konservativa Partido Popular (PP), i ett försök att förhandla till sig mer gynnsamma villkor i skatteöverföringen mellan Katalonien och spanska staten.

Den välmående regionen är samtidigt svårt skuldtyngd och tvingades nyligen till nesan att ta emot 3,3 miljarder euro i statligt stöd för att klara akuta åtaganden.

I Madrid och Bryssel avvaktade nervösa beslutsfattare resultatet av söndagens katalanska val, som kunde ha lett till spridningseffekter i Baskien, Flandern och i andra regioner med spirande ambitioner om självständighet. Hördes inte en samfälld suck av lättnad från dessa maktcentrum?

Mer läsning

Annons