Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning i slippersfabriken – Docksta Sko lever vidare med nytt blod

Docksta Sko AB, en av få hantverksmässiga skofabriker som finns kvar i landet, har fått ny energi och kraft för att fortsätta utvecklas.
– Man kan väl kalla det för ett litet generationsskifte, säger Stefan Königsson, som har jobbat med tillverkning av skor i 35 år.

1947 började skotillverkningen i Docksta. I dag är fabriken en av få som fortfarande finns kvar i Sverige – och där man jobbar på samma sätt som man alltid har gjort.

– Våra skor tillverkas i fyra steg. Det handlar om stansning, nåtling, pinning och bottning, berättar Stefan Königsson när han visar runt i lokalerna, som verkligen andas läder och gammalt hantverk.

– Min farfar var med och startade tillverkningen här, säger sedan Stefan Köningsson.

– Farfar kom från Västerbotten. Via omvägar över Finland kom han till Norrfällsviken och jobb som fiskardräng. Efter det hamnade han i Mjällom, där man då hade börjat med skotillverkning. På den vägen är det, säger tredje generationen skotillverkare i Docksta.

Redan 1923 börjades tillverkningen av det som i dag har blivit ett begrepp och kallas för slippers.

– Det var vid dåvarande Bjästa Skofabrik, som min farfar Ivar startade skotillverkning tillsammans med en vän. Den fabriken, som egentligen i början var ett skomakeri, flyttades sedan till Docksta i mitten av 40-talet.

Det var också då AB Docksta Skofabrik bildades och installerades i den gamla handelsboden på orten.

Efter en tid brann dock lokalen och då beslutades om att bygga en ny skofabrik i närheten.

Sedan dess har Docksta Sko som mest förfogat över 5 000 kvadratmeters yta. På 60-talet köptes också Elfvings Skofabrik i Örnsköldsvik, som då låg där nuvarande Kulturfabriken huserar. När det tillverkades pjäxor och näbbstövlar som mest var man då ungefär 170 anställda i lilla Docksta.

– Då var det många som jobbade här, berättar trotjänaren Kalle Sundlöf, som har arbetat i skofabriken ända sedan 1963.

– Jag är egentligen pensionär i dag, men jobbar kvar på deltid, tillägger han i en kort paus vid maskinen där man skär ut de olika läderbitarna med stansknivar, en av flera hantverksprocesser för att skinn så småningom ska bli sko.

Stefan Königsson, som kan de olika arbetsmomenten utan och innan, berättar sedan att man arbetar med svenskt skinn från ett garveri i Uppland och att man i övrigt håller sig till material med fokus på närmiljö och kvalité.

När det gäller nysatsningen i fabriken handlar det om att Lisa Edin har köpt in sig i företaget.

– Det är inte bara en gång jag åkt förbi här i Docksta och funderat på den här skofabriken, säger Lisa Edin och ler.

Efter ungefär ett års samtal blev det klart att hon kunde köpa in sig i det historiska skoföretaget, som funnits på ungefär samma plats i 70 år och bara ligger några stenkast från E4.

Läs även: Astrid från Docksta stickade Modosockar – men utan SHL blir det inga fler

– Vår ambition är att tillverkningen ska leva vidare i Docksta. Jag är inte operativ i någon större bemärkelse utan det är Stefan som fortfarande driver företaget. Däremot kan jag vara till hjälp vid större strategiska beslut. En ny produktionschef kommer också inom en snar framtid att anställas, eftersom Stefan inom några år kommer att gå i pension, säger hon.

Stefan Königsson, som mer eller mindre har slippers, kängor och hela skotillverkningsbranschen i blodet, berättar att det var ett stort beslut att fatta även för honom.

– Nu, när beslutet att få in nytt blod i rörelsen är bestämt, känns det väldigt bra. Man kan sammanfatta med att säga att det har handlat om rätt tillfälle vid rätt tidpunkt, säger han.

I dag består företaget av ett tio-tal anställda i en del av den 5 000 kvadratmeter stora byggnaden.

– Man kan säga att utvecklingen speglar skobranschen i Sverige. När vi var som flest anställda här, innan dödsstöten för skobranschen på 80-talet, kunde vi tillverka ungefär 50 000 militärkängor på ett år, plus en del annat också, säger Stefan Königsson och får lite drömmande i blicken.

Många skor har också nötts sedan skobranschen blomstrade som mest i landet.

– När det gick som bäst fanns det fyra skofabriker bara i Mjällom, plus i Nyland, Ullånger och Överhörnäs. Man kan snacka om både utveckling och avveckling, säger Stefan Königsson, som är glad för att skoföretaget i Docksta nu har fått nytt blod i ledningen.

Lisa Edin berättar att det var ett stort beslut att fatta även för henne.

– Mitt hjärta finns ju här i Höga kusten och det är här jag har mina rötter, säger hon och tillägger att hennes mamma är uppvuxen i Äskja.

– Jag har vistats en hel del i dessa trakter som barn. Mina farföräldrar har båda jobbat på snickerifabriken i Bjästa och vi pratar ofta om fabrikskulturen och det gedigna hantverket, som dessvärre håller på att försvinna i Sverige, säger hon.

– Och jag vill verkligen att den här skofabriken ska finnas kvar. Och vi värnar om det svensktillverkade och närproducerade. Det var också viktigt att vi ägare hade samma värderingsgrund och det var nog det som gjorde att det blev en affär till slut. 

Lisa Edin berättar att målet är att växa, men inte i någon raketfart.

– Vi vill att det ska kännas stabilt och att vi har en långsiktighet, inte minst för personalen. Självklart finns det även tankar på både nya produkter, designsamarbeten och utveckling i stort, men det är ingen brådska.

Lisa Edin berättar sedan att 2016 är ett omställningsår för alla inblandade, vilket är tufft men nödvändigt.

– Vi har en fantastisk personal, som vill fortsätta utvecklas och som brinner för skotillverkning. De kommer med tips om hur vi kan effektivisera verksamheten och idéer på hur vi kan utveckla företaget, vilket är nödvändigt för vår överlevnad.

Ambitionen för alla inblandade är att fabriken ska leva vidare i Docksta och Höga kusten – och att man vill fortsätta tillverka skor på ungefär samma sätt som det alltid har gjorts i skomeckat vid Skulebergets fot.

– Vi är ensamma med den här typen av tillverkning – från kohudar till färdiga skor. Det vill vi fortsätta med, avslutar Stefan Königsson.

Läs även: Flyktingbutik öppnad i Docksta

Läs även: Docksta får en pizzeria/restaurang - så här ser planerna ut