Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning för att öka inflyttningen i Nätradalen

De fyra Bygdsam-föreningarna inom Örnsköldsviks kommun gör en gemensam satsning kring att bo på landsbygd. Vi väljer att fortsätta lansera ”glansbygd” som är ett positivt laddat ord. Landsbygd låter väl relativt positivt, men det värsta är när ordet glesbygd används.

I slutet av januari hölls en gemensam digital träff, där vi från Nätradalen deltog. Annacarin Holmgren från Fastighetsbyrån informerade om att intresset för fastigheter ute i glansbygden ökar, och även priserna vilket är positivt. Här sticker vi i Nätradalen ut. Jämför vi 2016/2017 med 2019/2020 har antalet objekt i Nätradalen ökat med 70 procent. Priserna i Nätra församling har ökat med 56 procent och i Sidensjö församling med 38 procent.

Efter den gemensamma inledningen fortsatte ett mer konkret arbete områdesvis. I Nätradalen har vi goda förutsättningar att verkligen öka inflyttningen. Höga kusten blir ett allt mer etablerat begrepp både i Sverige och internationellt. Enligt befolkningsprognosen är vi den kommundel som kommer att öka mest procentuellt bland barn och unga.

I denna fråga kan pandemin vara positiv på så sätt att allt fler ser fördelar att bo naturnära. Då är utmaningen att få fler lediga hus. I Sidensjö blir det ett trygghetsboende inom ett år med Ö-viks hem som ägare. Detta bör innebära att fler fastigheter kommer ut till försäljning. I Köpmanholmen arbetar samhällsföreningen aktivt med att tillskapa ett trygghetsboende, där dialog förs med flera aktörer.

Kommunen gjorde under 2020 ett utskick till alla fastighetsägare där ingen är folkbokförd. Många svar har inkommit, och de skall nu följas upp över hela kommunen. I Sidensjö planerar vi från Bygdsam Nätradalen att gå ett steg längre säger ordförande Olle Häggström.

Tillsammans med olika grupper är ambitionen att personligen kontakta alla fastighetsägare till hus som står outnyttjade och lyssna in vilka planer som finns. Man kan ju ”älska ihjäl” sin hembygd om det finns tomma hus som någon vill köpa och utveckla. När man ser tv-programmet husdrömmar, ser man att mycket är möjligt.

I ett projekt som inleds i Sidensjö skall det även göras ett material till hjälp för den som vill bygga på ”glansbygden”.

Örnsköldsviks kommun har parollen ”Vi bygger bäst tillsammans”. Den delar vi i Nätradalen så dialogen startar med många parter. En viktig del av detta är att skolorna i Sidensjö och Köpmanholmen blir kvar, en grundförutsättning för att barnfamiljer söker sig till mindre orter. Vi vill ha naturen, service och trygghet.

Olle Häggström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel