Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsar på underkläder tillverkade av barrskog i Norrland – ser hela världen som marknad

Med stadiga rötter i Norrland satsar nu två personer på att förädla barrskog från de Norrländska skogarna.
– Vi kommer att tillverka och sälja kalsonger av gran- och tallskog, berättar Niklas Gilmark som driver satsningen tillsammans med Stefan Söderberg.

Båda killarna kommer från Härnösand. Idén med att tillverka boxerkalsonger från skogsråvara fick Niklas Gilmark för ett år sedan. Efter att han hade läst en artikel i Tidningen Ångermanland om Stefan Söderberg tog Nicklas kontakt med honom.

Kläddesignern Stefan Söderberg är delägare i Hope, en klädkedja som finns över hela Norden och i Holland, men har återförsäljare i hela världen.

Läs också: Han nobbade hockeyn och skapade eget klädmärke.

Båda träffades och har bildat ett bolag för verksamheten. Niklas Gilmark som bland annat jobbat för Affärsvärlden ville starta något eget.

– Jag gick länge och funderade på olika alternativ inom tjänste- och produktbranschen. Så läste jag om kläder som gjordes av bambu.

Då kläcktes idén om boxerkalsonger. Niklas tog reda på om det var möjligt att göra det med skog från Sverige. Han hittade två industrier som tillverkade råvara som sedan kunde omvandlas till olika textilmaterial och fastnade för Domsjöfabriken.

Läs också: Tillväxtföretag ska ge nya jobb i Härnösand.

– Något som var viktigt för mig var att man i den färdiga produkten skulle kunna spåra var ifrån materialet kom.

Sedan många år tillbaka så tillverkar sulfitfabriken i Domsjö cellulosa. Ett material som sedan omvandlas till viskos och används i textiler. Kalsongerna som kommer ut på marknaden under våren. Lanseringen kommer att fokusera på ursprunget som är barrskogen i Norrland.

Läs också: Stefan från Härnösand får fint modepris.

– Märket har fått namnet Allvar. Vi vill bejaka det Norrländska lynnet och ha en tydlig story bakom produkten. Loggan är inspirerad från timmerflottningen i Ångermanälven. Stockarna var märkta med yxa till vilket sågverk eller fabrik som var slutadress. En liknande märkning blir loggan på kalsongen.

När du läser detta så håller kalsongerna på att sys på Sri Lanka. Dessa kommer till en början att kunna köpas på NK i Stockholm och via en webbshop med adress allvarunderwear.

– Snart kommer vi att sälja produkterna i ett antal utvalda butiker i Sverige, men också i övriga Europa och USA.

Innan tyget hamnar på Sri Lanka har cellulosan fraktats från Örnsköldsvik med båt till Indien. Där görs den sista processen för att omvandla cellulosan till sytråd.

En annan faktor som varit viktig för båda är att man är med i hela produktionskedjan.

– Vi ville inte bara ta ett färdigt material utan ville skapa underkläder från skogen i Ångermanland.

Båda tror på satsningen och även andra aktörer som varit inblandade.

Läs också: Storsatsning för 50 miljoner i Domsjö: "Nöjer oss inte med det här"

– Vi har tagit fram ganska så fantastiska produkter. Vi gillar dem och är faktiskt övertygade om att andra personer kommer göra det också. Det känns extra kul med satsningen eftersom vi själva kommer ifrån Ångermanland. Det känns också bra att få avslöja vad vi jobbat på heltid med under ett års tid.