Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sator står när de andra faller

Rockband kommer och rockband går, men Borlänges rockstolthet Sator består. Med en ny kritikerhyllad platta kommer Sator till Örnsköldsvik.

Annons

– Vi har jäkligt bra publik i Ö-vik. Men med tanke på hur många gånger vi besökt och spelat på Musikhuset vore det konstigt annars, säger sångaren Kent Norberg.

Vissa kulturer menar att tiden går i cirklar och är återkommande. Rockrutinerade Borlängebandet Sator återförenades för drygt två år sedan och är på nytt aktuella, runt 34 år sedan bandet tog sina första stapplande steg.

– Vi står när de andra faller, säger sångaren Kent Norberg lite skämtsamt och fortsätter;

– Backyard Babies och Hellacopters var ju våra adepter, så visst är det lite konstigt att vi fortfarande kör på och inte dom. Men spelar man den typ av hyfsat tidlös rock som vi gör så spelar det ingen roll om man är gammal och gråhårig. Och man behöver ju inte direkt vara ung och snygg för att spela rock.

Och precis som Sator-sångaren påpekar har det runnit en del vatten under broarna sedan bandet, som senare skulle bli Sator, bildades 1977. Kent Norberg själv anslöt till bandet 1983. 1987 bytte bandet namn från Sator Codex till, kort och gott Sator, och bandet släppte framgångsrika plattan "Stock Rocker Nuts" 1990. Men det var 1992 och med skivan "Headquake" som det stora genombrottet kom.

Därefter släppte bandet med jämna mellanrum fyra album, det senaste "Basement Noise" kom 2006. Efter den skivan var framtiden oviss för bandet.

– För två och ett halvt år sedan träffades vi alla upp för att diskutera om vi skulle lägga ner bandet eller fortsätta. Det blev det senare.

Varför kände ni så?

– Vi kände och känner fortfarande att vi har mycket kvar att ge. Och att vi fortfarande är bra. Dessutom så kan ju killar som jag och Chips (Chips Kiesbye, gitarrist i Sator, reds anmärkning) inget annat än musik. Sedan har vi ju också känt ett intresse och ett tryck från vår publik att komma tillbaka.

Vad kan Ö-vikspubliken förvänta sig av Sator anno 2011?

– Fullt ös. Vi ger alltid allt och kommer definitivt att göra det i Ö-vik. Igen.

– Det ska bli kul att komma tillbaka till Ö-vik. Vi har ju lirat där flera gånger genom Musikhuset, så vi har samlat ihop en bra publik i Ö-vik. Sedan ska det bli roligt att spela på det där nya stället.

Annons