Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satiriker stoppad i egyptisk tv

Annons

Egyptens vassaste och populäraste satiriker testar gränserna. Nu har Bassem Youssef fått veta var de går:

En vecka efter att ha häcklat kulten runt landets arméchef stoppades han i rutan.

I förra veckan, efter fyra månaders frånvaro, var Bassem Youssef plötsligt tillbaka i tv. Han lyckades ta sig igenom det politiska minfält som Egypten har blivit och delade ut smällar åt både den nuvarande regimen - armechéfen Abd al-Fattah al-Sisi, som avsatte president Muhammad Mursi i somras - och expresidentens anhängare, vilka Youssef tidigare byggt sin karriär på att syna, kritisera och förlöjliga.

Återkomsten mottogs med skarp kritik och flera stämningsansökningar, men det efterlängtade satirprogrammet Al Bernameg lyckades ingjuta nytt mod i de egyptier som inte stöder något av lägren.

Han gav röst åt oss som förespråkar tredje vägen, vi som varken vill ha militärstyre eller Muslimska brödraskapet, sade den 30-årige demokratiaktivisten Wael Eskander lättat efter programmet förra fredagen.

Han hade varit orolig för att Bassem Youssef inte skulle våga ta ställning mot militärstyret.

Skapade förväntningar

Veckan efter var det med spänd förväntan som miljoner egyptier åter bänkade sig framför tv:n på bästa sändningstid - fredag och utegångsförbud - för att se hur programledaren skulle följa upp öppningen.

I en lägenhet i centrala Kairo slog Islam, Ahmad och Ibrahim över till kanalen CBC någon minut före programmet. Men i stället för den kända signaturmelodin möttes de av en av CBC:s programledare som deklarerade att programmet ställts in därför att det inte överensstämde med kanalens riktlinjer om innehåll.

I stället för att skratta åt Bassem Youssef ägnade trion i lägenheten kvällen åt att utan framgång leta efter programmet på Youtube.

Kritik mot kanalen

Några som satt i publiken vid inspelningen av det inställda programmet har berättat att Youssef inte kritiserat militärledningen men väl sin egen kanal. Många hade frågat sig vad han skulle tillåtas säga, då den privatägda kanalen CBC anses stödja sommarens militärövertagande.

Dagen efter sändning meddelade CBC:s ledning att den tar avstånd från programmets innehåll och så, i fredags, att programmet läggs ner. Det är osäkert om fler avsnitt kommer att spelas in.

Trots att konflikten utspelas inom kanalen förekommer spekulationer om huruvida regimen hade med beslutet att göra. Programmet är en kassako för CBC och de flesta oppositionella tv-kanaler stängdes i somras.

Wael Eskander anser att CBC ägnar sig åt självcensur och ser det som en återgång till det medieklimat som rådde före revolutionen 2011.

Mer läsning

Annons