Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säsong för tryffeln

Gourmetkocken Norbert Lang har fått Gastronomiska akademins guldmedalj och mycket mer. I helgen fanns han i Örnsköldsvik och bjöd på sin älskade tryffel.

Annons

Att säga något annat än att Norbert Lang spelar i högsta divisionen inom kokkonsten är ingen överdrift. I mer än 40 år har han erfarenhet från klassisk matlagning och hans restaurang fanns också med i Guide Rouge med en stjärna i mer än ett decennium.

I dag finns 62-åringen med vid lite speciellare tillfällen – typ som i helgen – då han bjöd på tryffel i alla möjliga och omöjliga former vid restaurangen Linnéa & Peters ettårsjubileum.

– Jag har rätt mycket att göra trots att jag har avvecklat min restaurang, säger Norbert Lang i en kort paus vid förberedelserna inför lördagskvällens festmeny.

– Linnéa och Peter känner jag väl. Båda jobbade i många år på min restaurang i Stockholm, säger han.

När det gäller Norbert Lang själv berättar han att han kom till Sverige från Tyskland i slutet på 60-talet. Sedan dess har god mat legat honom varmt om hjärtat och han säger utan minst tvekan i rösten att det viktigaste är kvalité och fina råvaror.

Tryffel och sparris är det som ligger gourmetkocken varmast om hjärtat. Därför handlade det också mycket om tryffel i helgen – en delikatess han med förkärlek hämtar från Gotland.

– Jag kallar den för den svenska diamanten, eller den svenska delikatessen. Det är inget man äter som champinjoner, säger han och ler.

– Det är fantastiskt att vi har tryffeln i vårt land och det är otroligt att den inte upptäcktes förrän på 1990-talet. Just nu är det också rätt tid att skörda.

Tryffeln som serverades på restaurangen i helgen lämnade Gotland i expressfart tidigare i veckan och Peter Eriksson, uppvuxen i Roslagen, tycker precis som sambon, Linnéa Liljedahl, att även om tryffeln kostar en hel del, så är den värt det.

– Jag har varit på Gotland tidigare och plockat. Det viktigaste är att tryffeln är färsk och mogen, säger han.

– Och tänk att tryffeln funnits på Gotland i 9 000 år, men blev upptäckt först på 1990-talet. Vilken okunskap, säger Norbert Lang och ler.

Gourmetkocken Lang säger att det absolut viktigaste med hans matlagningskonst, är att det måste smaka.

– Det får inte smaka ingenting. Maten ska vara kraftfull och beröra. Det bästa är om matgästerna går härifrån och säger att jävlar vad gott det där var.

Annons