Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAS vill ta in nya miljarder

Annons

Flygbolaget SAS vill ta in 2 miljarder kronor i en nyemission.

Det är nödvändigt för SAS att göra det här, säger analytikern Jacob Pedersen på danska Sydbank.

SAS meddelade i mitten av januari att flygbolaget skulle ge ut preferensaktier. Det som är nytt är att SAS specificerar priset, antalet aktier och att faktumet att både institutionella investerare och allmänheten i Norge, Sverige och Danmark erbjuds att delta. Pengarna ska användas till att förnyelse av flygplansflottan, men även till att stärka SAS finansiella beredskap och minska beroendet av finansiering från banker.

Som alltid när ett företag söker ny finansiering är förlorarna de nuvarande aktieägare, eftersom en utdelning ska betalas ut till innehavarna av preferensaktierna varje år, och de nuvarande aktieägarnas andel späds ut, säger Jacob Pedersen, analytiker vid Sydbank i Danmark. Men jag tror att det är nödvändigt för SAS att göra det här för att stärka sin kapitalbas. Befintliga aktieägare kan glädja sig åt ett SAS som har mer pengar på banken, och därmed har köpt sig lite mer tid att anpassa sig till verkligheten på marknaden, säger han.

SAS ska ge ut 4 miljoner preferensaktier till en teckningskurs om 500 kronor per preferensaktie, och den årliga direktavkastningen ska under de första fem åren uppgå till 10 procent. Erbjudandet är villkorat av beslut på SAS årsstämma.

Styrelsen avser även att ta upp ett obligationslån på 2 miljarder kronor i samband med emissionen. SAS meddelar samtidigt att man har ingått ett finansieringsavtal med storbanken UBS på 150 miljoner euro.

Mer läsning

Annons