Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAS vill göra en emission

Annons

SAS vill ta in mer kapital genom att ge ut preferensaktier och konvertibler för högst 2 miljarder kronor. Regeringen gör tummen upp.

Bolaget begär ett bemyndigande från årsstämman, som hålls den 18 februari, för att genomföra emissionerna. "Genom att ge ut preferensaktier skulle kapitalbasen stärkas, vilket skulle leda till minskad nettoskuldsättning samt ökad soliditet såväl som finansiell beredskap", skriver SAS i ett pressmeddelande.

Största ägaren, svenska staten, är genom regeringen positivt inställd till att SAS vill stärka sin finansiella position. I ett skriftligt utlåtande hälsar finansmarknadsminister Peter Normans pressekreterare Victoria Ericsson att regeringen bereder ställningstagandet inför årsstämman.

Staten kommer däremot inte att gå in med några nya pengar i SAS. De finansiella instrument som bolaget tänker använda sig av är inte beroende av att staten som huvudägare investerar mer, hälsar Normans pressekreterare Victoria Ericsson.

Preferensaktierna kommer att ge företrädesrätt till utdelning framför stamaktier och förlagsaktier, till en årlig utdelning på 50 kronor per preferensaktie.

Varje preferensaktie berättigar till 1/10 röst jämfört med stamaktien i SAS. Preferensaktierna kan senare lösas in om styrelsen skulle besluta så.

Bemyndigandet rörande konvertibler avser en emission av obligationslån med åtföljande rätt till konvertering till nya stamaktier i bolaget.

SAS har i dag ett konvertibelt obligationslån utestående på 1,6 miljarder kronor som förfaller 2015, skriver bolaget.

Mer läsning

Annons