Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAS-plan fick konkursskydd i Norge

Annons

Inför hotet om konkurs omregistrerade SAS några av sina dyraste flygplan till Norge för att skydda dem från kreditgivare vid en eventuell konkurs, skriver den danska tidningen Politiken.

Två flyg av typen Airbus A330, som kostar mer än en miljard per styck, omregistrerades från Danmark och Sverige till Norge under hösten.

Omregistreringen genomfördes efter krav från planens ägare, den franska storbanken Crédit Agricole, som sedan 2004 leasat ut planen till SAS.

I motsats till Danmark och Sverige har Norge antagit den så kallade Cape Town-konventionen som innebär att ägare av bland annat flygplan har särskilt skydd mot kreditgivare vid en konkurs.

Samtidigt har SAS markpersonal i Sverige skrivit på nya kollektivavtal. Avtalen, som undertecknades i helgen, innebär bland annat att flera regler för schemaläggning slopas, att tiden då företaget kan förlägga sommarsemestrarna förlängs och att skiftarbetarnas arbetstid utökas med en timme till 36 timmar i veckan.

Till skillnad från den flygande personalen är det bara de lokala avtalen för markpersonalen som har ändrats, eftersom de centrala avtalen berör fler än bara SAS personal.

De nya avtalen gäller inte personalen i delar av verksamheten som enligt sparplanen ska läggas ut.

Mer läsning

Annons