Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAS-personal tar strid mot facket

Annons

Överenskommelsen mellan facket och SAS om ändrade pensionsvillkor var ogiltig, anser närmare 200 kabinanställda som nu överväger att stämma sitt eget fackförbund Unionen.

Enligt min mening rörde det sig om redan intjänade pengar som Unionen och SAS inte förfogade över, säger juristen Mattias Schain, som utrett rättsläget på uppdrag av ett 100-tal kabinanställda.

Bakgrunden är den krisuppgörelse som gjordes mellan SAS och facken för att rädda SAS ur en akut kris.

Vi har stor förståelse för om något blev fel under de omständigheterna. Men vill vi få frågan rättsligt prövad, säger Michael Gärtner, som är en av de kabinanställda som varit med och finansierat rättsanalysen.

Knappt 200 kabinanställda har skrivit under ett upprop om att man vill ha saken prövad. Men då behövs ytterligare pengar; pengar som de kabinanställdas egen fackklubb, SCCA, som ingår i Unionen, hittills sagt nej till att bidra med, men som man nu gått med på att diskutera, enligt Gärtner.

Därmed kan en ovanlig situation uppstå där en lokal fackklubb bidrar till en rättslig process mot det centrala fackförbundet.

Vi penetrerade givetvis den här frågan ingående innan vi gick in i förhandlingen med SAS. Vi står på trygg mark i den bedömningen, anser vi, säger Unionens chefsjurist Martin Wästfelt.

Mer läsning

Annons