Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAS kräver lönesänkningar

Annons

SAS står inför sin värsta kris någonsin. Företagsledningen vädjar i ett brev till de anställda att de ska gå med på sänkta löner och arbeta mer för att bolaget ska överleva.

SAS-personalens löner har alltid legat en bit över vad resten av flygbolagen erbjuder sina anställda. Och trots alla krispaket som bolaget har lagt fram de senaste åren är gapet fortfarande allt för stort till konkurrenterna anser företaget.

Företaget blöder och har hittills i år tvingats redovisa förluster på drygt 3 miljarder kronor och framtiden ser extremt dyster ut i spåren av den förlamande finanskrisen.

Därför har företagsledningen i ett brev till personalen vädjat om förståelse för att bolaget befinner sig i djup kris. Budskapet är att bolaget måste spara mycket pengar och dra ner på kapaciteten för att överleva.

Jobba mer

Kostnadsläget måste därför snarast ner i nivå med konkurrenternas kostnadsläge, hävdar bolaget.

I brevet framhåller företagsledningen också vikten av att personalen måste arbeta fler timmar och mer flexibelt.

Frysta löner i ett par år och lönesänkningar för främst piloterna är av största vikt. Dessutom måste pensionsavtalen förändras/försämras.

Storförlusterna hittills i år och fortsatt usel resultatutveckling under fjärde kvartalet innebär att helårsförlusten kan rusa upp till 5 miljarder kronor tror bedömare som TT talat med.

SAS har sålt av det mesta som går att sälja utom de personalintensiva mark- och servicebolagen och därför börjar kassan sina.

Nytt sparpaket

Nästa år kan bli en rysare för SAS och hela flygbranschen. Därför väntas SAS-styrelsen i slutet av veckan presentera ett nytt sparpaket erfar TT.

Facken har de senaste veckorna diskuterat med SAS om tänkbara lösningar på bolagets ekonomiska kris. Men tystnaden är kompakt från både facken och företagsledningen om de lyckats komma överens om någon uppgörelse.

SAS har kategoriskt avböjt att kommentera alla rykten om att Lufthansa vill ta över hela eller delar av den blödande SAS-koncernen.

Men på torsdag efter styrelsemötet väntas SAS-ledningen klargöra om det blir någon fusion med Lufthansa eller något annat flygbolag.

Mer läsning

Annons