Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarkozy undgår åtal, men fler hotar

Annons

Korruptionsanklagelserna mot Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy har lagts ned. Det största hindret för hans utsikter att göra comeback i toppolitiken är därmed undanröjt.

Anklagelserna uppstod i anslutning till presidentvalet 2007 - ett val som högerpolitikern Sarkozy vann. Han fick kampanjbidrag av Frankrikes rikaste kvinna, L'Oréal-arvtagerskan Liliane Bettencourt. Eftersom 90-åriga Bettencourt har en demensdiagnos sedan 2006 kan det ha begåtts brott vid hanteringen av bidragen.

De två domare som ansvarar för utredningen har nu valt att låta Sarkozy och en till av totalt tolv granskade personer slippa åtal. Sarkozys kampanjgeneral Eric Woerth har däremot åtal att vänta. Han ska ha tagit emot kuvert fulla med pengar av Bettencourts "högra hand" Patrice de Maistre.

Men beskeden från rättsväsendet på måndagen innebär inte att vägen till presidentposten ligger öppen igen. Sarkozys bana har genom åren varit kantad av skandaler och mutmisstankar.

Han anklagas också för att ha tagit emot upp till 50 miljoner euro (435 miljoner kronor) från Libyens diktator Muammar Gaddafi, även det i samband med valrörelsen 2007.

Mer läsning

Annons