Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sarkozy: Nytt möte om sex månader

En överenskommelse har uppnåtts mellan samtliga parter på klimatmötet i Köpenhamn uppger Frankrikes president Nicolas Sarkozy, enligt Reuters. Enligt AFP uppgav han också att ett nytt klimatmöte, med Tyskland som värd, kommer att hållas om sex månader.

Statsminister Fredrik Reinfeldts presstalesman uppgav till TT att toppmötet oväntat har startat en ny runda och att EU:s planerade presskonferens i Köpenhamn därför skjuts upp tills vidare.

Enligt en diplomatkälla var inte alla paragrafer i utkastet färdigbehandlade när EU utlyste sin presskonferens. Frankrikes president gick händelserna i förväg för att bli först med nyheten. Men fler länder vill ge sina synpunkter och då valde EU:s ordförande, statsminister Fredrik Reinfeldt, att stanna kvar vid det danska ordförandeskapets sida.

Det var inte så dramatiskt som det låter, hävdar diplomaten, som dock inte kunde säga när toppmötet är klart.

Utkastet till uppgörelse uppges vara "uppmjukat" för att få med alla länder. Enligt en annan källa med insyn klarar utkastet inte av att nå tvågraders-målet, eftersom utsläppsminskningarna som länder utlovat inte är tillräckliga. Utkastet bör snarast kallas en politisk deklaration än en klimatöverenskommelse, heter det. Enligt källan finns det tveksamheter om utkastet är värt att lägga fram för hela klimatmötets plenum.

Det som anses vara positivt ur klimatsynpunkt är löften om finansiering till fattiga länder och ett åtagande från alla länder att arbeta mot ett juridiskt bindande avtal.

USA:s president Barack Obama sade inför sina avfärd från klimatmötet i Köpenhamn att ett konsensus kommer att fungera som en plattform för globalt agerande, men att överenskommelsen inte kommer att bli juridiskt bindande. Han sade att världens länder nu måste sträva efter en juridiskt bindande klimatöverenskommelse. Obama sade också att klimatmötet inte nått tillräckliga framgångar.

Kinas chefsdelegat i Köpenhamn sade till Reuters att FN-mötet har nått ett positivt resultat och att "alla borde vara lyckliga".

Världsnaturfondens generalsekreterare Lasse Gustavsson betecknar dock mötet i Köpenhamn som en "gigantisk besvikelse".

"Ingen har gjort vad de borde ha gjort", säger han i ett pressmeddelande om resultaten från fredagens förhandlingar i Köpenhamn.

Trots motgångarna anser Gustavsson ändå att det finns hopp då det tagits mängder av initiativ på lokal nivå.

"Men för att verkligen kunna lösa klimatkrisen krävs ett rättvist, ambitiöst och bindande avtal och det verkar dessvärre vara långt borta", säger han.