Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säpo: "Vi ser ett ökat hot från ensamma gärningsmän"

Sverige står inför ett ökat hot från terrorister som agerar på egen hand.
– Vår bedömning är att vid ett eventuellt attentat mot Sverige så skulle gärningsmannen vara en ensamagerande, säger
Anders Thornberg, chef på Säkerhetspolisen (Säpo), under en presskonferens.

Säpochefen Anders Thornberg uppgav under en presskonferens på torsdagen att det finns ett ökat hot mot Sverige från ensamma gärningsmän.

– Vi arbetar hårt med att upptäcka och reducera hotet från ideologisk motiverade aktörer. Aktörer som mycket väl kan agera på egen hand och därmed är svåra att httta.

Säkerhetspolisen har sedan början av 2000-talet sammanställt årsböcker för att öka kunskapen om sitt arbete. Årsböckerna visar att hotbilden mot Sverige under de senaste åren har förändrats.

– Vi har aldrig tidigare har vi haft en större och mer komplicerad uppgift.

Flera misstänkta spioner

Under förra året utredde polisen flera misstänkta spioner som försökt att hämta in information om Sverige.

– Vi granskade flera misstänkta insiderfall inom skyddsvärda verksamheter av betydelse för totalförsvaret. Det handlar om personer som från insidan av en skyddsvärd verksamhet misstänks ha anlitats av främmande makt eller andra aktörer för att hämta in information.

Säpo pekar ut Ryssland som det största underrättelsehotet mot Sverige och svenska intressen.

– Vi har också utrett flera fall av statligt styrda elektroniska angrepp mot myndigheter och företag som är viktiga för totalförsvaret. Det visar att det finns rejäla och allvarliga hot mot Sveriges säkerhet. Hot som vi inom Säkerhetspolisen är väl medvetna om och som vi ständigt arbetar för att avvärja.