Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säpo välkomnar ny spionlag

Annons

Det ska bli lättare för polis och åklagare att komma åt spioneri både mot flyktingar i Sverige och mot Sverige som land. Dessutom ska straffen skärpas, väntas regeringen föreslå i dag.

Bland annat breddas beskrivningen av brottet flyktingspionage, eller "olovlig underrättelseverksamhet mot person" som det nu föreslås kallas. Det handlar i typfallet om att andra länder spionerar på regimkritiker som flytt till Sverige. Minimistraffet ändras också från böter till fängelse.

Iran, Kina, Syrien, Uzbekistan och Eritrea hör till länder som ibland pekas ut för flyktingspionage, men ytterst få fall går till domstol.

Det är en väldigt otrevlig aktivitet som vi måste ta på stort allvar. Många känner att det tidigare hemlandets myndigheter försöker utöva påtryckningar och hålla sig informerad om vad man gör. Med tanke på att många flyktingar har anhöriga i hemlandet kan det gå mycket illa, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Även vad som utgör olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige breddas. Också straffet skärps till mellan ett halvårs och två års fängelse eller fyra års fängelse om det är grovt.

Det här har efterlysts ganska länge av Säkerhetspolisen och andra som utreder den här typen av brott. Man har tyckt att det har varit svårt att få fram bevisning mot en gärningsman, säger Ask.

Säpo välkomnar alltså innehållet i lagrådsremissen. Samtidigt beklagar myndigheten att utredningsförslaget om att införa brottet utlandsspioneri har plockats bort.

Det senare förslaget fick massiv kritik av medieorganisationer och justitiekanslern (JK), bland andra, och bedömdes kunna hota journalistisk rapportering. Syftet med det, något som också Säpo har drivit på för, var att öka skyddet för uppgifter om insatser som Sverige deltar i utomlands. Det kan handla om militära EU-insatser eller insatser som den i Afghanistan.

Vi är tacksamma att regeringen funderar på att tillsätta en utredning och se över hela det komplexet. Det är bekymmersamt, vi lever i en global värld och då kan inte lagstiftningen vara helt nationell, säger Wilhelm Unge, chefsanalytiker på Säpo, som också varit expert i utredningen som legat till grund för lagrådsremissen.

Skälet till att regeringen inte går vidare med utredningens förslag om att införa brottet utlandsspioneri är, enligt Beatrice Ask, den kritik förslaget fått från remissinstanser.

Det är viktiga frågeställningar som inte minst media har väckt, det är viktigt att ha klara svar på de konflikter som kan finnas. Vi får göra ett omtag, säger hon.

Mer läsning

Annons