Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säpo kritiseras för terrorstämpling

Annons

Nätaktivisten Yasir al-Sayed Issa kritiserar Säpo för att stämpla unga människor som åker till Syrien som "potentiella terrorister". Han anser att det kan försvåra arbetet med att försöka övertala dem att inte resa dit.

I en debattartikel i Dagens Nyheter hävdar al-Sayed Issa att det som egentligen binder de unga Syrienresenärerna samman är att "de vill hjälpa det utsatta folket i Syrien".

Han anser man bör dra nytta av det och försöka få de unga i Sverige att bidra till hjälpinsatser på hemmaplan.

"Jag brukar uppmuntra unga människor som känner en stor hjälplöshet att starta insamlingar eller att på olika sätt sprida information om vad som pågår i Syrien. Min rekommendation har konsekvent varit att det finns mycket man kan göra från Sverige. Ingen av dessa ungdomar som jag varit i kontakt med har rest till Syrien. I stället har många av dem fått en klarare bild av läget och bestämt sig för att göra skillnad här i Sverige", skriver Yasir al-Sayed Issa i DN.

Enligt Säpo har minst 75 personer på två år rest från Sverige till Syrien för att utbilda sig eller strida i samverkan med al-Qaida-inspirerade grupper, och flera har dödats. Enligt Säpo är dock resandet inte är begränsat till våldsbefrämjande islamism utan det finns också andra ideologiska bevekelsegrunder.

Säpo meddelar i en skriftlig kommentar att säkerhetspolisen har ett tydligt avgränsat uppdrag gällande svenskar som reser till Syrien.

"Tidigt förebyggande av våldsbejakande radikalisering, här i betydelsen att förhindra att personer sympatiserar med al-Qaidas budskap, är inte vårt uppdrag", skriver Jonathan Peste chefsanalytiker i frågor om kontraterrorism på Säpo.

Peste skriver att Säpo för samtal med personer som planerar att ansluta sig till al-Qaidainspirerade grupper och påtalar riskerna, men "Säkerhetspolisen har mycket begränsade möjligheter att förebygga våldsbejakande radikalisering på ett tidigt stadium. Att förebygga åsikter är inte vårt uppdrag".

Mer läsning

Annons