Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säpo blir egen myndighet

Annons

Säpo föreslås bli en självständig myndighet. Men det är oklart hur framtida eventuella konflikter mellan Säkerhetspolisen och den öppna polisen ska lösas.

Det kommer att behöva finnas en konfliktlösningsmekanism, säger Nils Öberg, ordförande i polisorganisationskommittén.

Det blir upp till de två framtida myndighetscheferna att komma fram till en procedur för hur oklarheter ska lösas. Öberg ser ingen risk för ökad rivalitet.

I dag finns ett väl fungerande samarbete mellan Säkerhetspolisen och den öppna polisen. Vi kan inte se att det behöver förändras med en sådan här förändring.

Polisorganisationskommittén föreslog redan i våras att dagens 21 polismyndigheter, Rikspolisstyrelsen (RPS) och Statens kriminaltekniska laboratorium ska bli en myndighet. Säkerhetspolisen är en del av RPS, men föreslås nu bli en egen myndighet eftersom RPS försvinner.

Justitieminister Beatrice Ask hoppas att den kommande omorganisationen ska göra svensk polis mer effektiv. Hon ser ingen risk för ökad rivalitet mellan Säpo och polisen.

Nej, det tror jag inte. De har väldigt olika arbetsuppgifter och arbetar med olika frågor. Däremot är det otroligt viktigt att samarbetet mellan de här myndigheterna fungerar, men det tror jag att det finns goda förutsättningar för, säger Ask. Dessutom är det så i dag att Säpo fungerar som egen myndighet, så jag ser inte det problemet.

När det gäller insynen så anser Ask att den redan är betydande, bland annat genom säkerhets- och integritetsskyddskommittén och RPS:s styrelse.

Men det här innebär ytterliga möjligheter till transparens i verksamheten, vilket kan vara positivt. Ett särskilt insynsråd kan möjligen bli mer fokuserat på de frågor som berör Säpo, säger hon.

Säpochefen ska som i dag utses av regeringen, men det blir, enligt Nils Öberg, lättare att utkräva ansvar eftersom ansvaret i dag delas av Säpochefen och rikspolischefen.

Kommittén föreslår också att Säpo får ett eget insynsråd, där politiker ska kunna få insyn i Säpos verksamhet.

Den demokratiska insynen har stora förutsättningar att bli betydligt bättre, säger moderaternas ledamot i kommittén, Krister Hammarbergh.

I dag kan politiker få insyn i Säpos verksamhet genom RPS:s styrelse.

Kommittén föreslår också att Säpo får en egen personalansvarsnämnd.

Mer läsning

Annons